Geloofwaardigheidsprobleem

'Onrust bij IND na besluit Harbers over Lili en Howick'

15 september 2018 06:52 Aangepast: 15 september 2018 10:45
Howick en Lili, die naar Armenië uitgezet zouden worden. Beeld © ANP Foto

Bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is onrust ontstaan over het besluit van staatssecretaris Harbers om zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken voor de Armeense tieners Lili en Howick.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van berichten op het intranet van het IND die de krant in handen heeft en na gesprekken met medewerkers van de dienst.

Angst voor meer onderduikende kinderen

De medewerkers vinden dat de politiek hen heeft opgezadeld met een geloofwaardigheidsprobleem. Ze zijn bang dat meer ouders hun kinderen laten onderduiken na de uitkomst in de zaak Lili en Howick.

De staatssecretaris heeft afgelopen maandag met twintig mensen gesproken die bij de zaak betrokken waren. Toch heeft dat de onrust niet weggenomen, meldt de krant.

Van kansloos naar blijven: zo ging de procedure van Howick en Lili

Na tien jaar tóch mogen blijven. Dit ging eraan vooraf.

De kinderen kwamen in mei 2008 naar Nederland met hun moeder. Sindsdien probeerden ze asiel te krijgen. Maar de moeder kwam, na jaren van procederen, niet in aanmerking voor asiel. Armenië wordt als veilig land gezien. De moeder procedeerde na iedere afwijzing door. Vorig jaar augustus werd ze zonder haar kinderen uitgezet. 

In de nacht dat de kinderen moesten vertrekken, liepen de twee weg uit het huis waar ze toen verbleven. De politie riep mensen op mee te zoeken en onder meer dat was uiteindelijk wat Harbers toch op andere gedachten lijkt te hebben gebracht. De twee kregen te horen dat ze tóch mochten blijven in Nederland. 

Ook asielkinderen Mariam en Vahé hopen nu dat ze mogen blijven

Er zijn in Nederland nog zo'n 400 kinderen als Howick en Lili. Daaronder ook Mariam en Vahé uit Armenië. Ze hopen op de clementie van de staatssecretaris nu hun lotgenootjes mogen blijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore