Profiel

Jongen (16) schietpartij op school Roermond was 'gek op wapens'

14 september 2018 16:40 Aangepast: 15 september 2018 13:51
Beeld © RTL Nieuws

De 16-jarige jongen die vanochtend meerdere keren binnen en buiten zijn school in Roermond met een geweer schoot, is idolaat van wapens. Dat blijkt uit gesprekken die RTL Nieuws voerde met ooggetuigen en schoolgenoten.

Op sociale media volgt de jongen vele accounts over wapens, messen en munitie, zoals 'Epic Knives' en 'Guns.com'. Hij staat er zelf ook meerdere keren mee op de foto.

Wapen en boksbeugel in de hand

Zo plaatste hij in juni nog een foto waarop hij met een luchtbuks poseerde in zijn hand. Om zijn andere hand droeg hij een boksbeugel waar messen uitstaken. In april plaatste de jongen weer een foto van zichzelf en een wapen.

Een medescholier zegt tegen RTL Nieuws dat in de kelder van het huis waar de jongen woonde, zeker 8 luchtbuksen hingen. Hij zou deze alleen in de tuin mogen gebruiken, zegt de scholier. De politie kan dit desgevraagd niet bevestigen. Wel zijn er in het huis van de jongen messen, pepperspray en zogenoemde gegevensdragers in beslag genomen. 

Een andere scholier zegt tegen RTL Nieuws dat de jongen helemaal weg zou zijn van 'de joker' uit de Batmanfilms. "Leerlingen waren een beetje bang voor hem."

'Vaak opstootjes'

Op het schoolplein ontstonden dan ook vaak wat 'opstootjes', zegt een leerling. Hij zou op zijn school voor speciaal onderwijs zitten omdat hij agressiviteitsproblemen zou hebben. 

De schietpartij van vandaag zou ook ontstaan zijn door een conflict tussen de jongen en een andere leerling, zegt de politie. Vandaag nam de jongen een geweer, alarmpistool, een paar messen en een bijl mee naar school. Dat deed hij dus niet voor een zogenoemde ‘schoolshooting’, benadrukt de politie, waarbij willekeurige leerlingen doelwit worden van een aanslag.

Rond half negen vanochtend begon de jongen met schieten op zijn school, het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) op de Donderberg in Roermond. Ooggetuigen hoorden de schoten en vertelden aan RTL Nieuws dat er toen paniek uitbrak.

Politie is onderzoek gestart

De politie wist de jongen snel aan te houden. Hij wordt op dit moment verhoord en de politie is een onderzoek gestart. Morgen organiseert de school een besloten informatiebijeenkomst voor alle ouders, waar ook slachtofferhulp bij aanwezig is. Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op wat er is gebeurd en hoe er is gehandeld.

`