Overlast

Vangen of afschieten: wasberen bedreiging voor Limburgse natuur

13 september 2018 16:14 Aangepast: 13 september 2018 17:11
Beeld © ANP

Vangen, doodschieten of een spuitje. Dat zijn volgens de provincie Limburg de enige opties voor het indammen van de wasbeerpopulatie. De dieren vreten alles op en zijn een bedreiging voor de natuur. Wasberen vangen kan. Maar als de opvangkooien vol raken, blijft alleen het afmaken over.

De Europese Unie waarschuwt al sinds 2015 voor de wasbeer. Wasberen beschadigen de andere dieren in hun omgeving. Ze vreten die op, of jagen ze weg. Hun brutale gedrag gaat altijd ten koste van hun omgeving. Ze zijn volgens de EU zo schadelijk dat ze daarom uit de natuur moeten worden gehaald.

Beet in hand

Eigenlijk is de wasbeer een schuw dier, dat niet snel opvalt. Maar dat is in Limburg wel anders. Wasberen veroorzaken daar namelijk flinke overlast, met name in Maastricht.  Aan omroep L1 vertelt een vrouw hoe ze wordt gebeten, nadat ze een konijn probeerde te ontzetten dat was gegrepen door een wasbeer. Bij andere mensen werden hun kippen doodgebeten.  

Tijd om in te grijpen dus. "Dat waren we sowieso al van plan,"  zegt Alfred Melissen, van Faunabeheer Limburg. ''Los van hun huidige gedrag, kunnen ze ook ziektes verspreiden. Dat willen we niet."

Dilemma

Inmiddels zijn er twaalf wasberen waargenomen in heel Limburg, maar dat is volgens Melissen slechts het topje van de ijsberg. "Als mensen er twaalf hebben gezien, zijn er minstens nog twaalf andere wasberen die zich schuilhouden."

Wasberen zijn schadelijke alleseters. Van vogels tot konijnen, ze lusten het allemaal, stelt de natuurbeheerder. Ook kunnen wasberen klimmen, graven en zijn niet bang voor mensen. Melissen legt nu de laatste hand aan een wasberen-plan. Er is beperkte opvang en het kost geld, zegt hij. Bovendien zorgt opvang voor een ethisch dilemma. "Stel dat je een wasbeer vangt, is het dier dan geholpen met opsluiting? Of is een kogel of spuitje dan uiteindelijk niet veel beter?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore