Appen achter het stuur

Hoor jij het jezelf al zeggen? Ik rij mono!

13 september 2018 15:10 Aangepast: 13 september 2018 15:19
De mono-campagne tegen telefoongebruik. Beeld © Rijksoverheid

'Wie is de BOB?' De term is na zeventien jaar zo ingeburgerd dat vrijwel iedereen hem kent. Vandaag wordt een nieuw begrip gelanceerd dat minstens net zo bekend moet worden: 'Ik rij mono.' Het moet de verkeersveiligheid flink verbeteren.

De campagne die daaraan is gekoppeld komt van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Minister Cora van Nieuwenhuizen gaf vanmiddag het startschot van een langdurige campagne om met name het gebruik van sociale media op de fiets en achter het stuur terug te dringen.

Het woord mono gaat trouwens geen ingewikkelde uitleg schuil. Het staat volgens de minister gewoon voor één, omdat je maar één ding tegelijk kan doen in het verkeer. 

Telefoon

Onder het mom van 'Ik rij mono'  worden bestuurders opgeroepen hun telefoon links te laten liggen als ze fietsen of autorijden. Behalve het ministerie werken ook de ANWB, Veilig Verkeer Nederland en Fietsersbond aan de campagne mee.

De mono-campagne. De mono-campagne.

Voor die partijen is het te hopen dat het woord 'mono' net zo gemeengoed wordt als 'BOB', dat in 2001 werd gelanceerd voor een campagne tegen alcohol in het verkeer. Na zeven jaar had de campagne maar liefst 97 procent van de bevolking bereikt.

Succes

En nog belangrijker: de campagne had succes. Bij het vijftienjarig bestaan van de BOB in 2016, bleek het aantal gecontroleerde automobilisten met te veel alcohol op van 4 procent  in 2002 te zijn gedaald naar 1,7 procent. 'Zeer effectief', noemde de toenmalige minister Schultz het.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Campagne moet eind maken aan appen op fiets en achter het stuur

De nieuwe mono-campagne is volgens de huidige verkeersminister, Cora van Nieuwenhuizen, hard nodig. Het aantal doden in het verkeer neemt, na een jarenlange daling, sinds 2016 weer toe. Het aantal ernstig gewonden in het verkeer stijgt al langer. 

De mono-campagne is vandaag gelanceerd:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore