Uitbraak

Uitbraak meningokokken: 'Zorgelijk, maar we doen wat we kunnen'

13 september 2018 17:09 Aangepast: 13 september 2018 17:19
Melissa met haar kinderen en man.

Hoe zorgelijk is de uitbraak van meningokokken? 'Doodeng', vinden sommige ouders, andere ouders 'laten zich niet gek maken'. Deskundigen vinden dat laatste terecht: "Al is er wel reden tot zorg."

"In het meest ideale geval zouden we iedereen vaccineren. Maar dat kan simpelweg niet", zegt Hans van Vliet, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma bij het RIVM.

"We hebben gewoon bij lange na niet voldoende vaccins in ons land om iedereen te voorzien van een prik." Een vaccin maken kost tussen de 1 en 3 jaar.

Verbazing over leeftijd

Om de uitbraak van de dodelijke meningokokbacterie tegen te gaan worden vanaf 1 oktober alle 14-jarigen gevaccineerd. Dat zijn 130.000 kinderen. Volgend jaar volgt de groep tot 18 jaar.

Die leeftijdskeuze leidt tot verbazing, blijkt uit reacties op de Facebookpagina van RTL Nieuws. Want: "Hoezo alleen die groep? Ik neem aan dat dit voor alle leeftijdsgroepen gevaarlijk is", zegt Saskia Silvana.

Iedereen kan ziek worden en sterven aan de bacterie, zegt Van Vliet van het RIVM. "Al is de kans om ziek te worden heel klein: 1 op 100.000. Het is nog een relatief klein probleem, maar dat betekent niet dat er geen reden is tot zorg."

Volgens Van Vliet wordt er 'alles gedaan wat we kunnen'. "We vaccineren nu alleen de 14-jarigen omdat de bacterie die groep heel hard nodig heeft om te overleven. Zij zijn de bron van de verspreiding die je kunt krijgen als iemand hoest of als je met iemand zoent. Als we daar dus de bacterie kunnen uitbannen, droogt de haard hopelijk op."  

Snapt de zorgen? 

Van Vliet snapt de zorgen die ouders hebben. "De kans om te sterven aan griep is veel groter. Maar er is een uitbraak en er is een risico. We doen wat we kunnen, maar we kunnen niet alle risico's uitschakelen. Het is het risico dat hoort bij het leven."

Sommige ouders laten aan RTL Nieuws weten dat ze naar de huisarts of GGD gaan om het vaccin te halen, ook al valt hun kind buiten de groep die gevaccineerd gaat worden. Zoals Linda de Joode: "Wij nemen geen risico en laten onze dochter van 18 op onze eigen kosten vaccineren bij de huisarts."

Van Vliet laat weten dat er voor de groep 14-jarigen voldoende vaccins zijn. "Maar er is maar een beperkt aantal extra vaccins." Het maken van nieuwe vaccins kost 1 tot 3 jaar, dus dat probleem is niet zomaar opgelost.

'Balen'

Melissa Melsen uit Rozenburg kan daarover mee praten. Zij wilde haar vier kinderen vaccineren, maar er waren geen vaccins beschikbaar. "Heel vervelend, want ik maak me zorgen." Ze vervolgt: "Drie kinderen vaccineren, kost me 180 euro. Maar liever dat, dan een begrafenis betalen."

Andere ouders relativeren liever. Zoals Eric Zamunda. Hij schrijft op onze Facebookpagina: "De kans dat je het krijgt is zeer klein en volgens mij beschermt dat vaccin ook niet voor de 100 procent."

Ook Rhea Houwaart blijft liever nuchter: "Het is echt goed dat er gevaccineerd gaat worden, maar laten we het wel even in perspectief zien: de kans dat je puberkind een ernstig verkeersongeval krijgt, is vele malen groter."

De kinderen van Melissa. De kinderen van Melissa.
  • In 2017 waren er 80 ziektegevallen. 11 mensen overleden aan menigokokken.
  • Dit jaar zijn er 78 mensen ziek geworden. 18 mensen overleden aan de bacterie.
  • De mensen wonen verspreid over het hele land. Het zijn allemaal individuele gevallen van verschillende leeftijden.
  • De kans dat een kind tussen de 14 maanden en 14 jaar ziek wordt is 1 op 100.000.
  • Voor de 5 tot 13-jarigen is dat nog wat lager.
  • Er zijn nog geen dodelijke gevallen bekend voor kinderen tussen de 5 en 13 jaar.
  • Bron: RIVM
Miniatuurvoorbeeld
Uitbraak

Ouders ongerust, vaccins tegen meningokokken raken op

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore