Uitbraak

Ouders ongerust, vaccins tegen meningokokken raken op

13 september 2018 13:39 Aangepast: 13 september 2018 13:40
Archieffoto. Een jongere wordt ingeënt tegen meningokokken. Beeld © ANP

Sinds de menigokokkenuitbraak groeit de vraag naar vaccins zo hard dat er een tekort is ontstaan aan vaccins. Huisartsen en ggd's moeten bezorgde ouders teleurstellen. "Zo'n vaccin maken duurt 1 tot 3 jaar. Het kan gewoon niet sneller."

Sinds de dodelijke variant van de meningokokbacterie oprukt, bellen bezorgde ouders huisartsen en GGD's plat om een prik te krijgen.

De onrust is ontstaan nadat het RIVM deze week aankondigde vanaf 1 oktober 130.000 14-jarigen kinderen uit te nodigen voor de inenting tegen type W, zodat de brandhaarden van de bacterie kunnen worden geblust.

Stijgende vraag

Maar ook ouders van kinderen in andere leeftijdscategorieën willen een prik. De bezorgdheid bij ouders is niet nodig, sust de GGD, maar het RIVM en de twee leveranciers van de vaccins zien een stijgende vraag.

"Precieze cijfers hebben we niet, maar er is onrust. Ouders willen hun kind zo goed mogelijk beschermen en dus willen ze het vaccin. We zien vanuit GGD's en huisartsen een groeiende vraag naar ons product", zegt Daniëlle Zandbergen, hoofd Medische Afdeling bij GSK. GSK is één van de twee leveranciers die het bewuste vaccin levert. Het vaccin van GSK heet Menveo en wordt in Italië gemaakt.

Lees door onder de video

Slecht nieuws

Er is slecht nieuws: "We zijn helemaal door ons product heen. Pas eind dit jaar krijgen we weer nieuwe voorraad", vertelt Zandbergen.

De andere leverancier is Nimenrix van Pfizer. Die laat aan RTL Nieuws weten volgende week 10.000 vaccins te kunnen leveren. Of dat genoeg is, is lastig te voorspellen aangezien onduidelijk is hoe de vraag naar prikken zich gaat ontwikkelen. Ook het RIVM zegt 'signalen te krijgen dat er een stijgende behoefte is aan vaccins.'

Voor de 14-jarigen die zijn opgeroepen voor het vaccinatieprogramma zijn er wel voldoende vaccins.

Teleurgestelde ouders

Melissa Melsen uit Rozenburg is zo'n bezorgde moeder die een prik voor haar kinderen wil. De moeder van vier kinderen vroeg het vaccin via haar huisarts aan, maar kreeg van de assistente te horen dat het er niet is. "Drie van mijn vier kinderen vallen buiten het vaccinatieprogramma. Maar ik maak me zorgen en wil ook voor hen een prik." Melissa betaalt het zelf. "Dat kost me 180 euro. Maar liever dat, dan een begrafenis betalen."

Dat er geen vaccins beschikbaar waren, is een grote teleurstelling. "Ik maak me gewoon erg zorgen." 

Kan het leveren van prikken niet sneller? Nee, zegt Zandbergen namens de leverancier. "Het maken van een vaccin duurt 1 tot 3 jaar. We kregen pas vorig jaar september signalen dat de vraag zou gaan stijgen. We zijn nu keihard aan het werk om eind van dit jaar vaccins te krijgen."

Waarom dat zo lang duurt? "Het proces is langdurig want we moeten een biologisch product maken. En er moeten veel kwaliteitscontroles worden uitgevoerd. Dat gebeurt volgens strikte procedures. De controles zijn zeer streng en nemen 70 procent van de totale tijd in beslag." Even een nieuwe fabriek bouwen waar de vaccins gemaakt kunnen worden, zit er ook niet in. "Het opzetten van een productielocatie duurt 8 tot 10 jaar."

Een hele lading inkopen kan ook niet. "Het vaccin is maar beperkt houdbaar. Bovendien is er ook vanuit andere landen een stijgende vraag."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore