Deradicalisering faalt

Ex-lid Hofstadgroep: 'Terroristen komen slimmer de gevangenis uit'

13 september 2018 06:00 Aangepast: 13 september 2018 06:32
Betonblokken op de Dam in Amsterdam moeten een eventuele aanslag met een auto tegengaan. Beeld © ANP

Veroordeelde jihadisten die de komende jaren vrijkomen, zijn nog steeds gevaarlijk. Zij zijn 'vaker niet dan wel gederadicaliseerd', zegt Jason Walters, ex-lid van de Hofstadgroep.

"Ze hebben in gevangenschap nieuwe netwerken kunnen opbouwen", zegt Walters in De Telegraaf. Hijzelf kwam in 2013 vrij, nadat hij negen jaar van zijn gevangenisstraf van vijftien jaar had uitgezeten.

Slimmer naar buiten

Volgens Walters hebben de opgesloten terroristen 'door contacten met andere jihadisten nieuwe zaken kunnen leren'. "Ze komen er slimmer uit dan ze naar binnen gingen."

Walters deradicaliseerde in de cel. Maar hij denkt dat het een illusie is dat aan jihadisten deradicalisering kan worden opgelegd. "De kans is zelfs groot dat pogingen om deradicalisering op te leggen hen juist radicaler maken, omdat ze die zullen zien als een aanval op hetgeen hen het meest dierbaar is: hun geloof."

Zieltjes winnen

Eerder deze week waarschuwde denktank Globsec al voor het gevaar van terroristen die de komende jaren op vrije voeten komen. Ook Globsec verwacht dat zij tijdens hun gevangenschap verder geradicaliseerd zullen zijn.

"De jihad in Europa gedijt goed in gevangenissen", zegt Stanislav Matejka, terrorismeonderzoeker van Globsec, daarover in de Volkskrant. Hij is ook bang dat veroordeelde jihadisten anderen voor hun zaak proberen te winnen in de tijd dat zij vastzitten.

Wat gebeurt er met Nederlandse jihadgangers?

IS is bijna verslagen. Wat gaat er gebeuren met zo'n 180 Nederlandse jihadgangers die nog in het IS-gebied in Syrië zitten? Mannen en vrouwen zoals Oussama uit Utrecht, en Reda uit Leiden. Zij probeerden via Turkije terug te reizen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Jihadisme leeft op vanaf 2023, als terroristen uit gevangenis komen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore