Verkeersveiligheid

Campagne moet eind maken aan appen op fiets en achter het stuur

13 september 2018 05:19 Aangepast: 13 september 2018 05:44
Vanaf 1 juli mag dit niet meer: appen op de fiets. Beeld © ANP

De kans op een ongeluk stijgt flink door het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer. Om hier een eind aan te maken, geeft minister Cora van Nieuwenhuizen vanmiddag het startschot van een langdurige campagne om met name het gebruik van sociale media op de fiets en achter het stuur terug te dringen.

Het aantal doden in het verkeer neemt, na een jarenlange daling, sinds 2016 weer toe. Het aantal ernstig gewonden in het verkeer stijgt al langer. 

Appverbod voor fietsers

Het ministerie werkt aan een verbod op appen op de fiets. Een wetsvoorstel hiervoor gaat binnen enkele weken naar de Kamer. Er is daar brede steun voor zo'n verbod. Appen achter het stuur is al verboden.

Ook wordt gekeken met behulp van de markt of technische foefjes het gebruik van de smartphone in de auto en op de fiets kunnen beperken, zonder de navigatie uit te schakelen.

  • 'Aandacht in het Verkeer' wordt volgens het ministerie van Infrastructuur een langdurige en brede campagne, vergelijkbaar met de Bob-campagne die zich richt tegen autorijden met alcohol op.
  • Er komen spotjes op radio en televisie, maar ook op sociale media en de bioscoop. Verder zal op borden langs de weg op het gevaar worden gewezen.
  • De campagne wordt gesteund door tientallen organisaties, waaronder de ANWB, Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, telefoonproducenten, provincies en Transport en Logistiek Nederland.

Italië pakt appen in het verkeer hard aan

De Italiaanse politie zet motorteams in om appende mensen achter het stuur aan te pakken. En wordt er iemand gepakt, dan liegen de straffen er niet om.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Honderden appende vrachtwagenchauffeurs betrapt vanuit touringcar

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vader doodgereden Yannick: 'Onverteerbaar dat appende automobilist niet eerlijk is'

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zo jagen agenten op bellende en appende bestuurders

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`