Twijfel om doodsoorzaak

Vader omgekomen Dascha (16) slaapt op politiebureau om dossier te krijgen

12 september 2018 17:58 Aangepast: 12 september 2018 21:57

De vader van de 16-jarige Dascha Graafsma, die in 2015 dood werd gevonden langs het spoor in Hilversum, is vastberaden beelden van beveiligingscamera's te krijgen. Hij heeft afgelopen nacht op het politiebureau geslapen en is van plan dat te blijven doen, totdat hij de beelden krijgt.

De familie van Dascha gelooft niet dat de tiener zelfmoord heeft gepleegd, maar dat is wel de conclusie van de politie. Dascha's vader wil dat een door hem samengesteld onderzoeksteam het volledige dossier van het Openbaar Ministerie krijgt, inclusief beelden van beveiligingscamera's, zodat het team zelf kan onderzoeken hoe Dascha om het leven is gekomen, schrijft NH Nieuws.

Geen bevoegdheid

Het Openbaar Ministerie zegt echter de beelden niet te mogen verstrekken in verband met de privacy van anderen die erop staan. "We hebben sowieso niet de bevoegdheid om dat soort beelden beschikbaar te stellen. We vorderen die beelden, maar niet de bevoegdheid om die aan derden te verstrekken", zegt het Openbaar Ministerie tegen RTL Nieuws. 

Wel mag de vader van Dascha het dossier en de daarin zittende camerabeelden inzien. "Het OM is zich er van bewust dat kennisname van het dossier kan helpen bij de verwerking van een dergelijk traumatisch verlies. Dat is de reden dat nabestaanden inzage gegeven is en nog kan worden ten behoeve van rouwverwerking."

Bankje op politiebureau

Maar daar neemt de vader van Dascha geen genoegen mee. Om zijn eis kracht bij te zetten, heeft hij vannacht op een bankje op het politiebureau in Hilversum geslapen. Ook nu zit hij daar nog. De politie zegt tegen NH Nieuws niet van plan te zijn de man weg te sturen.

Dascha Graafsma overleed in november 2015 nadat ze onder een trein was gekomen in Hilversum. Tijdens het uitgaan in een discotheek had ze ruzie gekregen met een vriendin. Tussen de ruzie en de aanrijding zaten enkele uren, wat ze in die tijd heeft gedaan, is onduidelijk.

Ouders Dascha Graafsma blijven twijfelen aan zelfmoord

In juni 2016 vertelden de ouders van Dascha in RTL Late Night dat ze niet geloven dat hun dochter zelfmoord heeft gepleegd.
`