Ga naar de inhoud
Nederland

Namen 172 vieze restaurants openbaar gemaakt

Beeld © NVWA

Voor het eerst kunnen klanten weten welke restaurants door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra goed in de gaten zijn gehouden omdat ze zich diverse keren niet hielden aan de regels over hygiëne en voedselveiligheid. RTL Nieuws publiceert op Buurtfacts de namen van restaurants die in 2015 onder verscherpt toezicht stonden bij de NVWA.

BEKIJK HIER BIJ WELKE RESTAURANTS BIJ JOU IN DE BUURT HET MIS WAS

Het gaat om 172 restaurants die binnen twee jaar drie verschillende boetes hebben gekregen, of restaurants die zo vies waren dat ze met spoed moesten worden gesloten. Op Buurtfacts kun je alle restaurants bij jou in de buurt bekijken die onder verscherpt toezicht stonden. 

Gegevens uit 2015

Omdat het gaat om gegevens uit 2015, kan het zijn dat de restaurants inmiddels weer volledig voldoen aan alle eisen. Ook kan in de tussentijd sprake zijn van een bedrijfsovername door een andere ondernemer of een wisseling in de leiding van de betrokken onderneming.

De dienst waar de NVWA onder valt, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft toch besloten dat de namen openbaar moeten worden. De dienst vindt het belangrijker om de consument te informeren over voedselveiligheid dan het beschermen van restaurants tegen eventuele schade door de openbaarmaking.

Kakkerlakken en schimmel

Naast de namen heeft de NVWA ook verslagen en in sommige gevallen zelfs foto's openbaar gemaakt. Deze zijn nu allemaal op Buurtfacts te zien. Zo kun je er nu dus niet alleen achter komen welke restaurants boetes kregen, maar ook waarom die boetes uitgedeeld zijn. 

Er zijn restaurants die boetes kregen voor relatief milde overtredingen zoals het niet altijd plakken van de juiste stickers op bewaard eten of een loszittende tegel in de keuken. Maar bij andere restaurants waren de problemen een stuk groter: zo was in een restaurant het riool verstopt en dreven de uitwerpselen in een bedrijfsruimte, was een ander restaurant van plan vlees in bedorven marinade te laten marineren en kwamen inspecteurs weer ergens anders levende kakkerlakken in de keuken tegen.

Preventieve werking

Voedselwaakhond Foodwatch vindt dat dit soort inspectieresultaten meteen openbaar moeten worden gemaakt. "Je moet als consument de zekerheid hebben dat de plek waar je gaat eten zich houdt aan alle regels", zegt Jurjen de Waal van Foodwatch tegen RTL Nieuws. "Daarnaast heeft zo'n publicatie een preventieve werking. Bedrijven zullen zich eerder aan de regels houden als ze weten dat elke overtreding meteen openbaar wordt gemaakt."

Koninklijke Horeca Nederland is tegen openbaarmaking. De branchevereniging vindt dat de NVWA echt vieze restaurants sneller moet sluiten, maar vreest voor oneerlijke concurrentie als het ene restaurant een boete krijgt die openbaar wordt gemaakt, terwijl de NVWA bij een ander restaurant, waar het misschien nog wel viezer is, niet is langsgeweest. "Daar schiet je als consument niets mee op", zegt De Waal. "Bovendien bestaat er in andere landen, zoals Denemarken, al jaren een systeem van openbaarheid en dat werkt hartstikke goed."

Wales: cijfers op de deur

Ook in Wales moeten restaurants de inspectieresultaten op hun deur plakken. De beoordelingen gaan van 0 (zeer onhygiënisch) tot 5 (zeer goed). Volgens gemeente-inspecteur Owain Smith zorgt de openbaarheid voor goede resultaten. "Voordat we dit systeem invoerden scoorde 60 procent van de restaurants een 3 of hoger. Nu is dat 93 procent."

Binnenkort praat de Tweede Kamer over het openbaar maken van de inspectieresultaten. Minister Schippers van Volksgezondheid schreef eerder naar aanleiding van een proef met lunchrooms, dat zij een systeem van openbaarmaken met scores geen goed idee vindt. Wel wil ze in de toekomst samenvattingen van inspecties publiceren.

Meer op rtlnieuws.nl: