Ga naar de inhoud
Nieuwe cijfers

Bijna helft Nederlanders (veel) te dik: 4 op de 10 vrouwen niet blij met gewicht

Archieffoto. Beeld © ANP

Bijna de helft van alle volwassen Nederlanders heeft matig of ernstig overgewicht. Hoewel er in Nederland meer mannen dan vrouwen te dik zijn, zijn vrouwen vaker ontevreden met hun gewicht.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zeven op de tien mannen met matig overgewicht zijn tevreden met hun gewicht. Bij vrouwen ligt dat aantal minder hoog in diezelfde gewichtsklasse: slechts zes op de tien vrouwen is tevreden.

Vrouwen ontevredener met matig overgewicht

In 2017 had 49 procent van de volwassenen overgewicht. Dat was in 1981 nog 32 procent. Het percentage mensen met ernstig overgewicht is in die periode bijna verdrievoudigd van 5 procent naar 14 procent.

Overgewicht
Lees ook:
Overgewicht is groot probleem: dit is waarom we te dik worden

Geen moeite met obesitas

Van de mannen met obesitas is 27 procent tevreden met hun gewicht. Onder vrouwen met obesitas is dat lager, ongeveer 18 procent. Eén op de vijf mensen met obesitas (ernstig overgewicht) heeft hier geen moeite mee, concludeert statistiekbureau CBS in een onderzoek.

Twee op de vijf met ernstig overgewicht zijn hier echter wel ontevreden over. Ernstig overgewicht komt steeds vaker voor. Het percentage te zware mensen is sinds begin jaren tachtig bijna verdrievoudigd, van 5 procent naar 14 procent.

65 kilo kwijt na maagverkleining

02:09
Het aantal maagverkleiningen stijgt explosief in Nederland.

BMI

Obesitas komt bij vrouwen (15 procent) iets vaker voor dan bij mannen (13 procent).

De mate van overgewicht wordt gemeten met de zogeheten body mass index (BMI), het gewicht in kilo’s gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters. Bij een volwassene is sprake van matig overgewicht bij een BMI van 25 tot 30. Bij een BMI van 30 of hoger is er sprake van obesitas.

Obesitas
Lees ook:
Obesitas steeds groter probleem, ook in Nederland