Aanslagen 9/11

Ingeborg kwam als enige Nederlander om bij 9/11: 'Haar zorgzaamheid werd haar fataal'

11 september 2018 15:50 Aangepast: 11 september 2018 20:09
Ingeborg Lariby. Beeld © RTL Nieuws

Het is vandaag 17 jaar geleden dat twee vliegtuigen zich in de Twin Towers in New York boorden. In totaal komen bij verschillende aanslagen in Amerika op die dag 2.996 mensen om, onder wie de Nederlandse Ingeborg Lariby van 42.

"Ingeborg was een echte levensgenieter", zegt Ingrid Kuijpers tegen RTL Nieuws. Ze kent Ingeborg uit het Grand Hyatt Hotel in New York, waar ze in 1986 op hun 27ste allebei werkten. Ingeborg bij de conciërge desk, Ingrid bij de food en beverage. "We waren de enige Nederlanders in het hotel. We hebben een jaar samengewerkt en hebben toen een hele goede vriendschap opgebouwd."

'Ingeborg is een held'

Op 11 september 2001 ziet Ingeborg Lariby vanuit een van de torens hoe het eerste vliegtuig in het gebouw naast haar boort. Zij helpt haar collega's ontsnappen, maar ontkomt zelf niet. Zij is het enige Nederlandse slachtoffer.

Daarna verhuizen ze allebei naar andere plekken in de wereld, maar altijd houden ze goed contact. In 2000 komt Ingeborg weer in New York wonen. Ze gaat aan de slag als manager bij Regus, dat kantoor houdt in het World Trade Center.

Ingeborg Lariby Ingeborg Lariby

"Ze was een hele knappe, intelligente vrouw en ook heel lief. Ingeborg was een echte kosmopoliet", vervolgt Ingrid. "Ze sprak zeven talen en kon overal thuis zijn." Dat avontuurlijke bracht haar onder meer van Nederland naar Brussel, Barcelona, Canada, Oostenrijk en uiteindelijk New York. 

Ingeborg werkte als bedrijfsleider in het World Trade Center in New York. "Ze zei altijd: ik werk in het WTC. Ze zei het altijd vol trots", vertelde vriendin Suzan Baranovsky in 2006 tegen RTL Nieuws. "Ze vond haar werk echt fantastisch."

Op 11 september 2001 is ze in het WTC aan het werk op de 93ste verdieping, als een gekaapt vliegtuig zich om 08.46 uur in de noordelijke toren boort. Ingeborg zit in de zuidelijke toren en belt direct haar moeder om haar gerust te stellen en te vertellen dat het om de andere toren gaat.

De aanslagen op de Twin Towers op 11 september 2001. De aanslagen op de Twin Towers op 11 september 2001.
Ingrid Kuijpers Ingrid Kuijpers

Ingeborg begint iedereen in het kantoor te evacueren. "'Ga weg', zei ze tegen iedereen. Zelf is ze gebleven, om te zorgen dat iedereen het gebouw uitging", vertelt Ingrid. Als om 09.03 uur een tweede vliegtuig de zuidelijke WTC-toren binnen vliegt, is de Nederlandse nog niet gevlucht.

Haar zorgzaamheid is haar fataal geworden, vertelt Ingrid. "Dat vind ik het meest bijzondere aan haar, dat ze zo zorgzaam was voor anderen. Daar denk ik elk jaar op 11 september aan."

Op 9/11 mijdt Ingrid de tv, vertelt ze. "De beelden van die dag blijven zo heftig en het blijft een lastige dag. De herinnering ebt met de jaren wat weg, maar vergeten doe je het nooit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore