Onverwachte baby

Vast in Egypte: Britt (18) en baby 'in overlevingsstand'

11 september 2018 11:50 Aangepast: 18 maart 2019 09:14
Baby Yassin. Beeld © Eigen foto

De onverwacht geboren baby Yassin heeft een noodpaspoort, maar een stempel om Egypte uit te reizen krijgt de pasgeboren baby van Britt niet. "Het gaat m'n dochter niet in de koude kleren zitten", vertelt Yassins oma Sylvia vanuit Egypte.

De 18-jarige Britt uit Rotterdam wist niet dat ze zwanger was en beviel op vakantie in Egypte van een baby. De Nederlandse ambassade regelde een noodpaspoort voor Yassin, maar Egypte weigert moeder en baby toestemming te geven om het land uit te reizen. Het is namelijk niet bekend wie de vader van de baby is en omdat er geen vader staat vermeld op de geboorteakte, geeft het land niet de benodigde stempel af.

Overlevingsstand

"We zitten in overlevingsstand, want we moeten er zijn voor de baby", zegt Sylvia. "Je moet. Je hebt maar één doel voor ogen: zo snel mogelijk naar huis gaan."

Nadat het verhaal in de media kwam, heeft de familie steun gekregen uit Nederland. "Een Nederlandse jongen bood zelfs aan zijn paspoort op te sturen, zodat we konden zeggen dat hij de vader is en we het land uit kunnen. De rest konden we dan later wel regelen, zei hij."

Advocaat

Britt en Sylvia hebben via de ambassade een advocaat geregeld. Die heeft de zaak aangekaart bij de politie en de rechter, maar het blijkt dat een hoge functionaris de zaak tegenhoudt. "Er is geen vader, dus mag het niet. Dat is heel frustrerend."

Een woordvoerster van Buitenlandse Zaken bevestigt dat volgens de Egyptische autoriteiten nog niet aan alle formaliteiten is voldaan. "We vinden deze vertraging heel vervelend voor haar."

De moeder van Britt met kleinzoon Yassin. De moeder van Britt met kleinzoon Yassin.

Sylvia vertelt dat ze hoop houden. "Ik blijf van buiten rustig, maar van binnen gier ik." Ze heeft in een brief aan minister Blok van Buitenlandse Zaken gevraagd om een oplossing. "Want ik vind dat ik weinig tot niks aan de ambassade hier heb."

Zwaar

Het personeel in het hotel in Egypte waar Sylvia, Britt en baby Yassin verblijven, kennen ze goed. Ze hebben in dat hotel namelijk al vaker vakantie gevierd. "Ze zijn heel lief. Ik mag steeds eten meenemen naar de kamer voor Britt. 'Schep maar lekker veel op', zeggen ze dan."

Met Britt gaat het de laatste twee dagen iets minder, vertelt Sylvia. "Het gaat op zich vrij goed met Britt. Ze is een hele sterke vrouw en heeft het moederschap gelijk goed opgepakt. Maar de laatste dagen heeft ze het zwaarder. Ze heeft hoofdpijn, voelt zich niet goed, ligt vaker op bed. Het gaat haar niet in de koude kleren zitten."

Britt met haar zoon Yassin. Britt met haar zoon Yassin.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Niet weten dat je 9 maanden zwanger bent, komt in de beste families voor

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore