Ga naar de inhoud
Fatale dronkenschap

Max (15) liep dronken de weg op: is jeugdhonk schuldig aan zijn dood?

Max à Campo overleed in 2016 op 15-jarige leeftijd. Beeld © Marie-José à Campo

Is de dood van de 15-jarige Max de schuld van het jeugdhonk dat hem alcohol heeft geschonken? Om die vraag gaat het vandaag in de rechtbank in Maastricht. Het is voor het eerst dat een horecagelegenheid zich voor de rechter moet verantwoorden voor het dronken voeren van een minderjarige, met de dood tot gevolg.

Het was zijn eerste avond uit. Op vrijdagavond 28 oktober 2016 ging Max à Campo met vrienden naar een Halloweenfeestje bij jeugdvereniging 't Waeske in het Limburgse Guttecoven. Daar werd hij zo dronken dat hij op de terugweg naar huis op de snelweg A2 belandde en werd aangereden. De jongen overleed later die nacht in het ziekenhuis.

Proefproces

Het Openbaar Ministerie vindt dat de jongerenvereniging de drank niet had mogen schenken aan Max, hij was immers minderjarig. Het OM wil dat de rechter zich over de zaak buigt, omdat de wet is overtreden met de dood tot gevolg. De vraag is wie verantwoordelijk is, de ouders van het kind dat drinkt of het barpersoneel dat de drankjes inschenkt? De zaak kan worden gezien als een proefproces.

De moeder van Max, Marie-José à Campo, heeft lang op de zaak gewacht. Ze ziet op tegen de zitting en kijkt er tegelijkertijd naar uit, schrijft ze op haar blog 'Voor altijd 15'.

Moeder woedend over fataal ongeluk Max (15): 'Ze gaven hem halve liters'

De 15-jarige Max werd zo dronken dat hij zijn eigen dood tegemoet liep op de A12.

'Net alsof Max steeds opnieuw sterft'

Ze mag morgen in de rechtszaal als nabestaande een korte toespraak houden. "Deze zaak is niet zomaar een zaak, dit is de zaak over mijn zoon, mijn Max. Die toespraak is het enige en het laatste wat ik kan doen en dat moet, hoe dan ook", schrijft ze. "Ik laat ze horen wie Max was en wat een groot gemis wij allemaal iedere dag moeten doormaken."

Maar nu de rechtszaak aanstaande is, speelt de film van Max' dood keer op keer af in haar hoofd. "Ik voel weer alles wat ik die nacht en de dagen erna ook heb gevoeld. Het is net of Max steeds opnieuw sterft en ik opnieuw afscheid moet nemen van mijn jongen. Nog steeds kan en wil ik het niet. Ik voel zijn aanwezigheid, ik ruik hem weer en mis hem iedere seconde van de dag."

'Alcohol nog niet ter sprake'

Ook al is het zwaar steeds herinneringen terug te krijgen, de moeder van Max hoopt dat haar blog en de rechtszaak ook andere ouders alert maken op het alcoholgebruik van hun kinderen: "We moeten weten wat de gevolgen van alcohol kunnen zijn en dat wij als volwassenen hierop moeten toezien."

Bij haar jonge puber was alcohol eigenlijk nog niet ter sprake, zegt Marie-José à Campo tegen RTL Nieuws. "Max ging die avond naar een jeugdhuis, was hij naar een café of disco gegaan, dan was het een heel ander verhaal geweest. Helaas hebben we nooit de kans gehad met hem over alcohol te praten."

Advocaat jeugdvereniging

De advocaat van jeugdvereniging 't Waeske wilde RTL Nieuws alleen een korte reactie geven. Volgens de advocaat is het de vraag of de dood van Max is toe te rekenen aan de vereniging.