Gezinshereniging

Advocaat: moeder Lili en Howick zo snel mogelijk naar Nederland

10 september 2018 10:10 Aangepast: 10 september 2018 14:23
Lili en Howick Beeld © RTL Nieuws

Nu Lili en Howick in Nederland mogen blijven, is de grote vraag wat er nu met hun moeder gebeurt, die nog in Armenië zit. "We willen dat ze zo snel mogelijk terugkeert bij de kinderen", zegt Patricia Scholtes, advocaat van Lili en Howick.

Scholtes zegt te onderzoeken hoe ze dit het beste kan regelen. Ze hoopt dat de staatssecretaris uit zichzelf er voor gaat zorgen dat de moeder naar Nederland kan komen. Anders moet er een aanvraag gedaan worden bij de IND, maar dan ben je enkele maanden verder.

Gezinsleven

Volgens vreemdelingenrechtadvocaat Wil Eikelboom, die voorzitter is van de Vereniging van Asieladvocaten in Nederland, kan het eigenlijk niet anders dan dat de moeder van Lili en Howick ook terugkeert naar Nederland. "In artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens staat dat het gezinsleven beschermd moet worden. Dat betekent dat de overheid een aanvraag in principe moet toestaan."

Een moeder met kinderen wordt gezien als kerngezin, legt Eikelboom uit. "Dat houdt in dat moeder en kind in beginsel bij elkaar moeten blijven. Daar kunnen eisen aan worden gesteld, zoals een zekere mate van inburgering. Als de moeder van Lili en Howick naar Nederland komt, kan het bijvoorbeeld zijn dat ze een inburgeringscursus moet doen."

Droom

Moeder Armina heeft aangegeven graag naar Nederland terug te willen komen en het is ook Lili en Howicks droom om met zijn drieën samen te wonen, vertelden ze aan het Jeugdjournaal. Op de vraag of dat ook kan, antwoordde Howick: "Het kan altijd, maar hoelang het gaat duren en wanneer, weten we niet, dat is een groot vraagteken."

Op dit moment zitten Howick en Lili in een opvanghuis, maar ze willen graag terugkeren naar hun pleeggezin in Wijchen. Maar omdat het daar nu nog onrustig is door de vele media-aandacht, wordt een terugkeer voorlopig uitgesteld.

Na een asielprocedure van 10 jaar mogen Lili en Howick toch blijven.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind reageert op dat besluit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore