fouten

Notarissen: 'Veel fouten bij aanslagen erfbelasting'

09 september 2018 22:42 Aangepast: 12 september 2018 07:29
Beeld © Archieffoto ANP

Notarissen zien veel fouten bij aanslagen erfbelasting van de Belastingdienst. Het CDA wil opheldering.

Afgelopen twee maanden zette staatssecretaris Snel (Financiën) een zomertaskforce van honderdvijftig man aan het werk in om achterstanden bij de inning van erfbelasting weg te werken. Sindsdien stromen de blauwe enveloppen weer binnen, zeggen notarissen. Maar de kwaliteit laat te wensen over.

Fouten

"Bij veel aanslagen zien we fouten," zegt Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. "En de indruk bestaat dat een selectie wordt gemaakt van de meest eenvoudige zaken en dat de moeilijkere zaken blijven liggen."

Notaris en woordvoerder Aniel Autar van de vereniging van erfrechtnotarissen EPN bevestigt dat beeld: "We zien veel foute aanslagen en foute voorlopige aanslagen. Het lijkt er op dat even snel werkstudenten zijn ingehuurd. Daar ga je de oorlog niet mee winnen."

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Door de aanhoudende problemen rond de erf- en schenkbelasting loopt de Belastingdienst inkomsten mis, denkt Autar. "Meestal zijn de gemaakte fouten in het nadeel van de fiscus. Wij wijzen cliënten er wel op, maar of zij de fout vervolgens ook melden bij de Belastingdienst weet ik niet. Dus ongetwijfeld gaat dit de schatkist weer geld kosten."

CDA wil opheldering

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt wil voor het Kamerdebat van aanstaande woensdag opheldering. "Belastingaanslagen moeten kloppen." Ook wil hij weten hoe de zomertaskforce is samengesteld. Het ministerie van Financiën benadrukt in een reactie dat de extra medewerkers geen werkstudenten zijn, maar mensen uit de Belastingdienst die tijdelijk voor dit werk zijn vrijgemaakt.

De Belastingdienst zelf krijgt geen brieven, telefoontjes of bezwaren waaruit blijkt dat de kwaliteit van de aanslagen afneemt. Uit steekproeven die regelmatig worden uitgevoerd blijkt ook niet dat er veel fouten zouden worden gemaakt.

Regelmatig gaat het mis

In de praktijk zien notarissen wel dat het regelmatig mis gaat. Complexe zaken blijven liggen, zegt Van der Geld: "Maar er zijn ook collega's die in relatief eenvoudige erfenissen foute aanslagen binnen hebben gekregen. Zulke fouten van de Belastingdienst herstellen kost tijd en geld voor erfgenamen, want notarissen moeten nu in bezwaar gaan tegen de aanslag." En zolang een erfenis niet helemaal is afgewikkeld, komen nabestaanden ook niet toe aan rouwverwerking, voegt Autar daar aan toe.

Het ministerie wijst er nog op dat afgelopen maanden een flinke slag is gemaakt bij het wegwerken van de achterstanden. In de zomer zijn 20.000 aangiften erfbelasting verstuurd. "Deze piek verklaart mogelijk het gevoel dat de kwaliteit van de aanslagen minder is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van