Howick en Lili

Staatssecretaris Harbers dook onder na bedreigingen

09 september 2018 20:00 Aangepast: 09 september 2018 21:21
Mark Harbers Beeld © ANP

Staatssecretaris Mark Harbers heeft de afgelopen week moeten onderduiken omdat hij zo ernstig bedreigd is in de zaak van Lili en Howick. Dat bevestigen Haagse bronnen aan RTL Nieuws na berichtgeving in De Telegraaf.

Haagse bronnen melden dat de afgelopen tijd de bedreigingen op de staatssecretaris toenamen. Daarna is besloten Harbers en zijn partner ergens anders onder te brengen. De NCTV wil verder geen mededelingen doen over de aard van de bedreigingen en maatregelen.

De staatssecretaris was afgelopen week wel gewoon aan het werk in de Tweede Kamer. Hij liep daar niet met extra beveiliging rond. Of de dreigementen nog voortduren en of er nog altijd extra maatregelen genomen worden is onduidelijk.

Toch blijven

Howick en Lili kregen gistermiddag te horen dat ze toch in Nederland mogen blijven. Om 13 uur zou het vliegtuig naar Armenië vertrekken. De kinderen waren die avond ervoor te voet vertrokken om hun eigen uitzetting te voorkomen. s' Avonds waren ze weer in goede gezondheid terecht.

 

'D66 en ChristenUnie hebben druk opgevoerd'

Ze zouden eigenlijk al uitgezet moeten zijn naar Armenië, maar Howick en Lili mogen toch blijven. D66 en ChristenUnie zouden de druk op de staatssecretaris hebben opgevoerd, nadat de twee kinderen waren weggelopen.
Miniatuurvoorbeeld
Angst voor uitzetting

Moeder Howick en Lili dreigde met zelfmoord

'Heel erg blij'

'Het is geweldig dat het op het laatste moment goed komt. Eerst geloof je het niet, dan begin je het te beseffen. Het kan niet beter", reageert Howick vandaag in een interview met het NOS Jeugdjournaal.

"Na 10 jaar van stress, onzekerheid, verdriet en boosheid, dat je dan nu weet dat alles gaat veranderen." De kinderen hopen met hun moeder te worden herenigd. Het is wel onze droom om met zijn drieën samen te wonen." 

De moeder liet gisteren aan het AD weten 'er geen woorden voor te hebben'. Of zij nu terug naar Nederland mag komen, is nog niet bekend. Dat komt ongetwijfeld komende week aan de orde. Vrijdag dreigde zij nog zelfmoord te plegen als haar kinderen zouden worden uitgezet. 

Het gaat nu weer beter met de 37-jarige moeder.

Politieke druk

Volgens politiek verslaggever Floor Bremer zijn het D66 en ChristenUnie geweest die de situatie onhoudbaar achtten. "Een klopjacht op twee gevluchte kinderen, dat is op geen enkele manier te verantwoorden. Daarom is de druk op staatssecretaris Harbers opgevoerd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore