Zondaginterview

Kickbokser Wopke is klein, maar voor niemand bang: 'Laat ze maar lachen'

09 september 2018 07:30 Aangepast: 15 januari 2020 22:39
"Ik wil aan de buitenwereld laten zien wat wij als kleine mensen kunnen." Beeld © Esther Maas / Maasmaker

Met 1 meter 34 is Wopke Booijen klein van stuk, maar hij heeft een groot vechtershart. Hij traint al maanden voor het allereerste kickboksgevecht in Europa tussen 'kleine mensen'. "Er zullen altijd mensen zijn die om ons lachen, maar ik sta sterk in mijn schoenen."

Wopke (22) woont bij zijn ouders en broertjes in Nijmegen, maar voor dit interview reizen we af naar een sportschool in Venlo. Want daar traint Wopke zeker vier keer per week, minstens anderhalf uur. En in het weekend loopt hij hard.

'Ik wil winnen'

"Sommige mensen zullen dat misschien overdreven vinden, maar ik wil op 13 oktober graag winnen",  zegt Wopke tegen RTL Nieuws. "Ik wil straks niet in de ring staan en denken: had ik maar meer getraind. En ik vind het ook gewoon leuk. Zodra je begint krijg je energie."

Wopke reist zeker vier keer in de week naar Venlo om te trainen. Wopke reist zeker vier keer in de week naar Venlo om te trainen.

Pas anderhalf jaar geleden trok Wopke voor het eerst zijn kickbokshandschoenen aan. Hij studeert Sport en Bewegen en één van zijn klasgenoten is kickbokser Khalid el Moukadan. "Hij heeft mij een aantal keren meegenomen naar zijn wedstrijden om te vloggen. Ik kwam gelijk bij de profs binnen en mocht heel dichtbij komen. Ik dacht toen al snel: dit wil ik ook."

Verliefd

Al na de eerste keer trainen was Wopke verkocht: "Ik had nog helemaal geen techniek en geen conditie, maar vond het wel meteen heel leuk. Ik ben echt verliefd geworden op deze sport."

Voor Wopke is kickboksen inmiddels misschien wel meer dan een sport. "Ik kan mezelf er fit mee houden en krijg er meer zelfvertrouwen door. Ik kan mezelf uitdagen, voor doelen gaan."

Nooit gepest

Maar echte drang om zichzelf te bewijzen heeft Wopke niet. Want ondanks dat hij kleiner is dan de rest, voelt hij zich niet anders.

"Mijn ouders hebben mij altijd precies hetzelfde behandeld als mijn broertjes, en ik denk dat dat heel belangrijk is, anders word je zielig. Ik ben ook nooit gepest om mijn lengte, heb altijd mijn mannetje gestaan."

"Kinderen denken vaak: 'Hee, dat is een hele kleine meneer'." "Kinderen denken vaak: 'Hee, dat is een hele kleine meneer'."

Toch merkt hij wel eens dat mensen naar hem staren. "Vooral kinderen, die begrijpen het niet. Het klopt niet in hun ogen. Die denken: hee, dat is een hele kleine meneer", lacht Wopke. Hij vindt het niet erg. "Ik ben er me ten eerste niet echt bewust van, en ten tweede zou ik het zelf misschien ook wel doen."

Met het woord lilliputter heeft Wopke ook geen moeite. "Ik weet dat er mensen zijn die dat een vervelende benaming vinden, maar het dekt wel de lading. De officiële naam voor wat ik heb is achondroplasie, maar als ik dat zeg, weet niemand waarover ik het heb."

Wat is achondroplasie?

Achondroplasie is een erfelijke groeistoornis. Het kraakbeen van de armen en benen kan bij achondroplasie niet goed in bot worden omgezet.

De grootte van de romp is bij mensen met achondroplasie zoals gemiddeld, maar de armen en benen zijn een stuk korter en iemand is klein van stuk. Het voorhoofd is soms juist groter.

Longproblemen

Achondroplasie komt bij ongeveer 1 op de 25.000 mensen voor.  Bij sommige baby's met achondroplasie zijn de longen niet goed ontwikkeld, wat voor ademhalingsproblemen kan zorgen, ook op latere leeftijd.

Maar wanneer de longen goed gezond zijn, is de levensverwachting net zo hoog als bij mensen zonder deze aandoening.

Een paar koppen groter

Wopkes trainer, Hamza Anine (32) behandelt Wopke 'vanaf de eerste minuut' precies hetzelfde als al zijn andere studenten. Hij traint dan ook gewoon mee met de groep, en spart dus bijna altijd met mannen die een paar koppen groter zijn.

"Laatst waren ze te laat, en gaf ik ze daarom allemaal een trap op hun buik, zodat ze die aan moesten spannen. Ook Wopke kreeg een schop, net zo hard als de rest", vertelt Hamza.

"Ik behandel hem precies zoals de rest." "Ik behandel hem precies zoals de rest."

'Iedereen vindt hem te gek'

Volgens Hamza is Wopke 'een badboy'. "Hij heeft iets brutaals, laat zich niet zomaar in een hoekje zetten. Zijn bijnaam is niet voor niks 'De Kleinste Baas'."

"Iedereen vindt hem te gek", vervolgt Hamza. "Als Wopke ergens binnenkomt, worden mensen vanzelf vrolijk. Hij brengt een bepaalde energie mee, iedereen is blij als hij er is."

Hamza stoomt Wopke klaar voor zijn wedstrijd. Hij heeft er alle vertrouwen in dat hij gaat winnen. "Wopke is een lieve jongen, maar als hij loskomt in de ring is het een beest. Hij kent geen angst."

'De Kleinste Baas' vs. 'Bonky'

Op 13 oktober vecht Wopke in Venray voor zover bekend het eerste kickboksgevecht in Europa tussen kleine mensen. Eigenlijk zou hij vorig jaar al zijn eerste wedstrijd vechten, maar de tegenstander kwam op het laatste moment niet opdagen. "Ik was er helemaal klaar voor, maar ik denk dat hij uiteindelijk niet durfde."

Op het Fightersheartgala in Venray krijgt Wopke een herkansing. Zijn tegenstander is Ihsan Yuksel uit Rotterdam, oftewel 'Bonky'.

Wopke stapt op 13 oktober tijdens Fightersheart in Venray de ring in. Wopke stapt op 13 oktober tijdens Fightersheart in Venray de ring in.

Droom die uitkomt

Het is voor Wopke een droom die uitkomt. "Ik ben er al maanden voor aan het trainen, ik wil die ring in. Of ik nou win of verlies, dat ik er straks sta is voor mij het belangrijkst", zegt Wopke. "Maar ik hoop natuurlijk wel te winnen", voegt hij daar snel aan toe.

Wopke heeft met dit gevecht ook nog een ander doel. "Ik wil een voorbeeld zijn", zegt hij. "Ik wil aan de buitenwereld laten zien wat wij als kleine mensen kunnen."

'Laat ze maar lachen'

Aan het publiek dat alleen naar zijn wedstrijd komt kijken om te lachen heeft hij geen boodschap. "Laat ze maar lachen. Het zijn vaak de mensen die zelf aan te kant staan en geen idee hebben hoe veel moeite het kost om daar straks te staan. Ik zou zeggen: kom maar een keer sparren, dan praten we daarna verder."

Wopke hoopt dat zijn verhaal ook andere kleine mensen inspireert om te gaan kickboksen, zodat hij straks vaker de ring in kan. "Maar ook als je zo'n wedstrijd niet ziet zitten; als je begint met trainen is dat al super. Je wordt fit en krijgt meer zelfvertrouwen. Dus laat je niet tegenhouden. Leef je eigen leven, het wordt toch niet anders. Dus maak er iets moois van."

"Ik wil aan de buitenwereld laten zien wat wij als kleine mensen kunnen." "Ik wil aan de buitenwereld laten zien wat wij als kleine mensen kunnen."

'Bonky, maak je borst maar nat'

Dat is Wopke zelf ook van plan. Behalve vaker de kickboksring in gaan, hoopt hij ook zijn andere passie verder uit te kunnen breiden: vloggen. “Ik wil mijn YouTube-kanaal verder uitbreiden, en ooit een eigen tv-programma lijkt me ook te gek. Maar ik bekijk het stap voor stap, eerst maar eens kijken hoe het op 13 oktober gaat.”

Ten slotte heeft Wopke nog een boodschap voor zijn tegenstander: "Bonky, maak je borst maar nat. Zorg dat je er klaar voor bent!"

Wopke met zijn trainer Hamza. Wopke met zijn trainer Hamza.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met een dwarslaesie de berg af: zitskiër Linda (32) na zwaar auto-ongeluk op Paralympics

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore