Wateroverlast Randstad

'Bizar veel regen gevallen'

05 september 2018 20:10 Aangepast: 05 september 2018 20:21
Beeld © Joost Mooij

Het was één groot waterballet op verschillende plekken in het land vandaag. Vooral in de Randstad is er meer regen gevallen dan normaal in een maand tijd. Straten stonden daardoor lang blank.

"We hadden de buien wel verwacht", zegt meteoroloog Dennis Wilt van Buienradar. "Maar doordat er op grote hoogte weinig wind was, verplaatsten de buien zich nauwelijks."

Rioolwater in woonkamer

Waar er normaal gemiddeld 80 millimeter regen valt in een maand tijd, viel er hierdoor in het Zuid-Hollandse Nieuwkoop 130 millimeter regen in één dag. En dat zorgde voor veel overlast in de regio. Zo liep er rioolwater een woonkamer in en stond de kelder van een kerk onder water.

Ook kwekers hadden last van de regen, in Boskoop kwam de boomkwekerij van Willem de Bruijn onder water te staan. De dijkgraaf van Rijnland liep een rondje langs de kwekerijen om de schade op te meten. Het Rijnland heeft onder meer noodpompen ingezet om het water af te voeren.

In Alphen aan den Rijn ontplofte een meterkast doordat de bliksem insloeg. De schade is daar flink.

Maar waar wateroverlast is, is ook waterpret. In Nieuwkoop gingen kinderen de ondergelopen tunnels in. 

Meteoroloog Wilt verwacht morgen ook veel regen. "Dat wordt nog een spannende dag. Waar vandaag de buien zich concentreerde op de Randstad, is morgen heel Nederland aan de beurt." Ook wordt er morgen opnieuw onweer verwacht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore