Ga naar de inhoud
Recycledesign

Van roltrap naar bankje: 'Je gooit historisch materiaal toch niet weg?'

Linda maakt een bankje van de oude roltrappen uit de Maastunnel. Beeld © Roza Schous

Zitten op een oude roltrap uit de Maastunnel of een stuk Willemsbrug in de vorm van een lamp in je huis? Dankzij de 32-jarige Linda Post kan het. Ze vormt materiaal van oude gebouwen om tot interieurstukken: "Anders gaat het gewoon naar de sloop. Dat is toch superzonde?"

De geboren en getogen Rotterdammer Linda had altijd al een grote liefde voor oud materiaal. "Ik kon nooit iets weggooien", vertelt ze. "Ik zag overal iets moois in. Dan vond ik een oud kozijn met allemaal afgebladderde verflagen erop en dan móést ik het wel mee naar huis nemen."

Oude troep

Al die oude spullen verzamelde Linda in haar huis, maar ze deed er nooit iets mee. Totdat het thuisfront erop aandrong. "Je kunt moeilijk je hele huis vol zetten met oude troep", zeiden ze. "Ga je er ook nog iets mee doen?"

Linda besloot er klokken, kandelaars en andere interieurproducten van te maken en ze cadeau te geven aan vrienden. "Daar kwamen leuke reacties op. Vervolgens ben ik ook op markten gaan staan en ook dat liep lekker. Vooral op de spullen met een verhaal werd goed gereageerd."

De Hef

In januari 2016 richtte Linda, die autodidact is, daarom samen met haar vriend het designbureau TTOTT (The Talk of the Town) op en sindsdien vervaardigen ze allerlei producten van oude, historische gebouwen die gerenoveerd of gesloopt worden.

"Vooral de verhalen die je terugkrijgt, zijn heel bijzonder", zegt Linda. "We hebben een lamp gemaakt van de Rotterdamse brug de Hef. Toen kregen we een reactie van een vrouw die op die brug verliefd is geworden en op dezelfde plek ten huwelijk is gevraagd. De brug loopt als een rode draad door hun liefdesleven. Dan is het natuurlijk wel bijzonder om een stukje Hef in je huis te hebben staan."

Brugwachter

Hetzelfde geldt voor de brugwachter, die veertig jaar lang de Hef heeft bediend en een lamp van die brug kreeg toen hij met pensioen ging. Of de kleindochter die vertelde dat haar opa als klein jongetje in de oorlog de Maastunnel onofficieel heeft geopend door er als eerste doorheen te rennen. "Haar opa is inmiddels overleden en ze heeft nu een bankje in haar huis als aandenken."

Linda vindt het onvoorstelbaar dat al deze materialen anders gewoon rucksichtslos naar de sloop worden gebracht. "Sommige materialen hebben de oorlog overleefd, weggooien is dan toch superzonde? We recyclen tegenwoordig van alles en de mooiste spullen niet? Dat kan niet, vind ik."

Rotterdamse iconen

Nu zijn het alleen nog Rotterdamse iconen die TTOTT tot spullen verwerkt, maar Linda en haar vriend kijken ernaar uit om ook oude materialen van historische gebouwen uit andere steden in een nieuw jasje te steken. "Dus als mensen een leuk renovatieproject in hun woonplaats weten, horen we het graag."