Ga naar de inhoud
Grote verschillen

Tien jaar na de crisis: fikse tweedeling op de huizenmarkt

Beeld © ANP

De huizenmarkt in Nederland is weer terug op het niveau van voor de crisis. Of je er iets van merkt, hangt vooral af van waar je woont. Want er zijn grote verschillen tussen de Randstad en de rest van het land.

Nadat de bankencrisis uitbrak in de herfst van 2008 raakte de wereldeconomie in het slop. Ook Nederland werd geraakt door de crisis, die ook van invloed was op de huizenmarkt. In 2007 werden er nog 200.000 woningen verkocht, op het dieptepunt in 2013 waren dat er 1110.000.

Val van Lehman Brothers

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd ter ere van de val van Lehman Brothers, op 15 september 2008. De ondergang van deze Amerikaanse zakenbank was het begin van een wereldwijde financiële en later economische crisis. 

De huizenmarkt krabbelde weer op. Vorig jaar werden bijna 242.000 huizen verkocht, het hoogste aantal sinds 1995. Begin dit jaar daalde het aantal verkochte woningen overigens weer, vanwege de markt die droogkookt.

Huizenprijzen 20 procent omlaag

De huizenprijzen maakten eenzelfde soort ontwikkeling door: in 2013 lagen die zo'n 20 procent onder het niveau van 2008. In het tweede kwartaal van dit jaar piekten de prijzen op het recordniveau van voor de crisis.

Inzoomend op provinciaal niveau zijn er wel verschillen. De huizenmarkt is vooral in de Randstad helemaal van de crisis hersteld. In de vier 'Randstadprovincies' Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland zijn de prijzen hoger dan in 2008, maar in de rest van het land nog niet.

Dit plan lost schreeuwend huizentekort op

01:58
Er is een groot huizentekort in Nederland. Dit is wat de eraan gedaan kan worden.