Huren hoger

Huurprijzen fors gestegen, zelfs harder dan de inflatie

05 september 2018 00:33 Aangepast: 05 september 2018 06:00
De huren liggen op recordhoogte. Beeld © ANP

De huurprijzen zijn de afgelopen zes jaar fors gestegen. Vooral in de grote steden moeten huurders relatief veel meer betalen voor een huis.

Tussen 2013 en nu stegen de huurprijzen met 18,5 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Dat is fors meer dan de stijging van de consumentenprijzen, volgens het CBS. Die stegen in dezelfde periode met 8,5 procent.

Vooral stijging in 2013 en 2014

Vooral in de jaren 2013 en 2014 gingen de huurprijzen flink omhoog. In de jaren daarna nam dat af, mede vanwege de zogenoemde huursommaximalisering die in 2016 is ingevoerd. 

Die wet begrenst de totale inkomsten voor woningcorporaties na een huurverhoging. Daardoor kunnen verhuurders in de sociale sector niet bij elke woning de maximale huurverhoging doorvoeren, maar mag de totale som aan huur maar met een bepaald percentage stijgen. Dit jaar is dat 2,4 procent.

In de sociale huursector is huurverhoging begrensd, maar daarbuiten mogen verhuurders zelf bepalen hoeveel de huur jaarlijks stijgt, tenzij ze in het huurcontract al een bepaalde huurverhoging hebben afgesproken.

De maximale huurstijging in de sociale huursector in 2018 is voor inkomens tot 41.056 euro 3,9 procent. Daarboven mogen verhuurders de huur met 5,4 procent verhogen. 

Ten opzichte van vorig jaar zijn de huurprijzen dit jaar gemiddeld met 2,3 procent gestegen. Mensen die via een woningcorporatie huren betalen 1,7 procent meer. 

Stijging sterkst bij wisselende huurders

Er zijn ook sociale huurwoningen die niet in eigendom zijn van een woningcorporatie, maar bijvoorbeeld van een institutionele belegger. Die huurders hebben het afgelopen jaar gemiddeld de grootste verhoging gekregen: 3,3 procent. In de vrije sector moeten huurders 3 procent meer betalen. 

De huurstijging is overigens het sterkst bij huizen die van huurder wisselen. In die gevallen zijn verhuurders niet aan een maximum gebonden.

Op auditie voor een huurhuis

In Emmen hoeven mensen niet meer jarenlang op een wachtlijst voor een sociale huurwoning te staan. De woningbouwvereniging heeft daar een nieuwe manier bedacht om een woning te verhuren. Mensen moeten in een motivatiebrief of videoboodschap vertellen waar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore