Nederland

Terreurverdachte Jawed S. mag weer met de buitenwereld praten

04 september 2018 11:55 Aangepast: 04 september 2018 12:09
Onderzoek in de hal van het Centraal Station in Amsterdam na de aanslag door Jawed S.

Jawed S., die wordt verdacht van de aanslag vrijdag op Amsterdam CS, blijkt sinds gisteren niet meer in beperkingen te zitten. Daardoor kon de Amsterdamse politiecommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg gisteravond bij het tv-programma Pauw allerlei informatie naar buiten brengen.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat de beperkingen van S. gisteren zijn opgeheven voordat de hoofdcommissaris in de uitzending aan het woord kwam. 

Geen contact met buitenwereld

De Bond van Wetsovertreders (BWO) laakte na de uitzending Aalbersbergs optreden omdat die in detail vertelde wat de 19-jarige Afghaan zou hebben verklaard. De bond vindt dat Aalbersberg hiermee zijn boekje te buiten is gegaan.

Als een verdachte in beperkingen zit, mag hij namelijk geen contact hebben met de buitenwereld maar alleen met zijn advocaat. Ook geven de politie en OM dan geen details over de zaak. Maar naar nu blijkt, waren de beperkingen dus al opgeheven door het OM.

Twee zwaargewonden

S. stak vrijdagmiddag twee willekeurige mensen neer in de drukte op het station. Binnen enkele minuten had de politie hem neergeschoten en gearresteerd.  

De slachtoffers waren twee Amerikanen, die zwaargewond naar het ziekenhuis werden vervoerd. Ze zijn niet in levensgevaar.

Dit zegt de politie Amsterdam over terreurverdachte:

De politie houdt rekening met een 'terroristisch motief'.

Meer op rtlnieuws.nl:

`