Nederland

'Salafisten weigeren integratie, zij zien sharia als de echte wet'

04 september 2018 12:39 Aangepast: 27 februari 2019 15:26
Libanese salafisten. Beeld © EPA

Salafisten staan integratie in de weg en werken die zelfs tegen. Ze plaatsen zichzelf buiten de Nederlandse maatschappij. Dat concludeert onderzoeker Mohammad Soroush na uitvoerig veldonderzoek. Vanmiddag promoveert hij aan de Universiteit Tilburg.

Naar aanleiding van het proefschrift van Soroush dienden vier moskeeën en andere instellingen een klacht in bij het College van Bestuur van de Tilburg University. In het daaropvolgende onderzoek concludeerde de Commissie Wetenschappelijke Integriteit dat de onderzoeker zijn kwalificatie van instellingen als salafistisch onvoldoende wetenschappelijk had onderbouwd.

Soroush bezocht gedurende drie jaar zeventien salafistische moskeeën, volgde er cursussen en bad met salafisten. Hij bracht honderden uren door met strenggelovige moslims.

Vijandige buitenwereld

Voor aanhangers is het salafisme een warme groep, met een sterk saamhorigheidsgevoel, die zich afzet tegen de vijandige buitenwereld. Salafisme staat niet open voor integratie, zegt Soroush. Ze zien dat als een poging van de politiek om nieuwkomers de christelijke moraal op te leggen.

"Salafisten zien zichzelf als een aparte gemeenschap binnen de samenleving, met een andere moraal en andere ideologie. 'Wij willen niet onder gezag van de christelijke moraal staan', zeggen ze. Zij zien de sharia als de echte wet", zegt Soroush tegen NPO Radio 1.

'Politieke wetten zijn niet geformuleerd door God'

Volgens de onderzoeker heeft de Nederlandse politiek nauwelijks respect onder salafisten. "Voor hen houdt de politiek zich bezig met wetten die zijn geformuleerd door mensen en niet door God of Allah."

Deskundigen schatten dat er tussen de 30.000 en 40.0000 salafisten in Nederland zijn. Soroush zet vraagtekens bij die schatting. Salafisten gedragen zich naarbuiten toe vaak anders dan naar binnen. "Ze gedragen zich netjes en fatsoenlijk, maar functioneren tegelijk als oren en ogen van de organisatie. Het is daardoor niet precies te zeggen hoeveel aanhangers het salafisme heeft."

Vijand van buiten

Overigens werd Soroush tijdens zijn onderzoek niet overal even hartelijk ontvangen. "Toen de organisatie erachter kwam dat ik zocht naar informatie, had ik een weinig plezierige tijd met hen. Ik werd uitgescholden. Ze zagen me als een vijand van buiten."

Wat is salafisme?

Salafisme is een stroming binnen de soennitische islam. De aanhangers willen de 'zuivere islam', ze willen terug naar 'de basis van de islam'. Maar zoals in elke stroming denken de aanhangers niet precies hetzelfde. Grofweg zijn de salafisten volgens de geheime diensten AIVD en NTCV te verdelen in drie groepen: 

  • Het apolitieke salafisme benadrukt het persoonlijke religieuze leven en de afzondering van de niet-islamitische samenleving. Deze substroming hoopt door onder meer 'het goede voorbeeld te geven' haar doel te bereiken: de zuiver-islamitische samenleving.
  • Het politieke salafisme treedt meer naar buiten. Het is actief bezig om het doel van de zuiver-islamitische samenleving te bereiken.
  • Het jihadi-salafisme gaat een stap verder. In deze substroming worden mensen die anders denken verketterd en wordt geweld goedgekeurd; het is een belangrijk onderdeel van het gewelddadige jihadisme.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore