Nederland

Burgemeester Almelo: burger mag nooit lijden onder criminele activiteiten

04 september 2018 09:45 Aangepast: 04 september 2018 11:21
Een van de deuren van een huis in Almelo is met explosieven weggeblazen Beeld © Screenshot RTL Nieuws

"Goedwillende wijkbewoners en ondernemers mogen nooit lijden onder criminele activiteiten van een kleine groep.'' Dat zegt burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo over de grote politieactie vanmorgen in zijn stad.

In de wijk Nieuwstraatkwartier pakte de politie samen met de Belastingdienst, justitie, defensie en de gemeente een groot crimineel netwerk rond georganiseerde hennepteelt aan. Daarbij werden dertien mensen gearresteerd. Ook zijn er dertien voertuigen en een vuurwapen in beslag genomen en zijn drie hennepkwekerijen opgerold.

Krachtig aanpakken

De politie deed al langere tijd onderzoek naar ondermijnende activiteiten in de wijk. "Politie en OM konden hierdoor in één keer ingrijpen, op al die plekken tegelijkertijd. Op deze manier denken we het netwerk een belangrijke slag te hebben toegebracht”, zegt Gerritsen. Er werden diverse woningen, garages en loodsen doorzocht.

"Ondermijnende activiteiten moet je samen krachtig aanpakken. En het liefst in één keer, zoals vandaag. Dat is van groot belang voor de bewoners en voor de leefbaarheid. Als burgemeester heb ik zeker belang bij deze grootschalige actie, zeker in het Nieuwstraatkwartier, waar we al langere tijd bezig zijn om orde op zaken te stellen qua veiligheid en leefbaarheid", zegt Gerritsen.

Inzet speurhonden

De Belastingdienst heeft nog openstaande belastingschulden geïnd en nam goederen in beslag voor het geval dat schulden niet worden betaald. Ook zijn honden ingezet die speciaal zijn getraind in het opsporen van geld en verdovende middelen.

Volgens de politie hebben bewoners mogelijk knallen gehoord, want speciale arrestatieteams hebben zich met behulp van explosieven toegang verschaft tot de panden. Bij de actie waren volgens de burgemeester zo'n 150 mensen van de diverse diensten ingezet.

Meer op rtlnieuws.nl:
Grote politieactie in Almelo, twaalf mensen opgepakt

`