Colin Kaepernick

Knielende quarterback al 1,5 jaar werkloos, maar nu is hij hét gezicht van Nike

04 september 2018 10:10 Aangepast: 04 september 2018 15:20
Colin Kaepernick (midden) knielde bijna twee jaar geleden bij het volkslied. Beeld © EPA

Twee jaar geleden was hij de hoofdpersoon in een nationale rel: NFL'er Colin Kaepernick knielde tijdens het Amerikaanse volkslied. Hij raakte in ongenade, maar nu staat hij weer helemaal in de schijnwerpers. Als het nieuwe gezicht van Nike.

Zes jaar lang speelde Kaepernick in de NFL. Hij was de eerste speler in de American Football-league NFL die uit protest tegen het politiegeweld tegen vooral zwarte Amerikanen knielde tijden het spelen van het volkslied.​

De 30-jarige topsporter kreeg veel bijval voor zijn actie, steeds meer spelers gingen op de knieën tijdens het volkslied. Maar veel republikeinen en ook Donald Trump reageerden woedend. De spelers toonden volgens hem geen enkel respect voor vlag en vaderland en verdienden niets minder dan ontslag, meende de president.

Samenzwering

Sinds zijn contract bij de San Francisco 49ers werd ontbonden, anderhalf jaar geleden, komt hij niet meer aan de bak. Volgens de talentvolle quarterback wordt hij bewust door alle clubs genegeerd. 

Kaepernick raakte in conflict met de American Football-league. Hij klaagde de NFL aan voor samenzwering. De 32 teams spanden volgens hem samen om hem geen contract aan te bieden.

Just Do It

Nike bombardeert Kaepernick nu tot hét gezicht van hun nieuwe campagne. Het is de 30ste verjaardag van de 'Just Do It'-slogan. 

Kaepernick twitterde een foto van zichzelf met de tekst: "Geloof ergens in, zelfs als het betekent dat je alles moet opofferen."

Dat Nike de Amerikaan nu steunt, is niet toevallig. "Wij vinden Colin een van de meest inspirerende sporters van zijn generatie, die het platform sport heeft aangewend om de wereld te verbeteren'', zegt Nike-topman Gino Fisanotti tegen de Amerikaanse sportzender ESPN. "We wilden 'Just Do It' introduceren bij een nieuwe generatie atleten."

Ook nu kan Kaepernick rekenen op bijval via social media, maar er is ook kritiek. Republikein Mike Huckabee zegt dat hij geen Nike-producten meer draagt.

Meer op rtlnieuws.nl:
Mensenrechtenprijs voor knielende Kaepernick

`