Nederland

'Alarmerend' verloop in de zorg, ook ziekteverzuim erg hoog

04 september 2018 08:39 Aangepast: 04 september 2018 09:57
Archieffoto Beeld © ANP

Er is steeds meer verloop van personeel in de gezondheidszorg. Dat blijkt uit de Barometer Nederlandse gezondheidszorg 2018 van accountants- en onderzoeksbureau EY.

De onderzoekers noemen een verloop van gemiddeld 13 procent alarmerend, zeker als werknemers uitstromen naar functies buiten de zorg. In de ggz, jeugdzorg en gehandicaptenzorg is het verloop zelfs 15 procent.

Vechtmarkt

Het grote verloop heeft volgens de onderzoekers veel negatieve effecten. Het leidt tot paniek bij sommige zorginstellingen. Dienstverbanden worden omgezet in zzp-constructies. Detacheringsbureaus worden ingeschakeld en rijke instellingen zijn bereid om hun personeel een salarisschaal meer te betalen. De markt voor zorgpersoneel wordt hiermee een vechtmarkt, blijkt uit het onderzoek.

Daarnaast is ook het ziekteverzuim met bijna 6 procent in de afgelopen vijf jaar niet zo hoog geweest.

Medewerkers tbs-klinieken en instellingen in gevaar door personeelstekort:

GGZ Nederland doet een alarmerende waarschuwing: er is zo'n groot personeelstekort in tbs-klinieken en psychiatrische instellingen dat medewerkers en patiënten gevaar lopen. Dat staat in een rapport aan de Tweede Kamer dat in handen is van RTL Nieuws.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore