Nederland

Bsn naar achterkant paspoort, zodat het niet te zien is op kopie

04 september 2018 04:53 Aangepast: 04 september 2018 05:00
Beeld © ANP

Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken wil dat het burgerservicenummer (bsn) verdwijnt van de voorkant van het paspoort. Mensen die een kopie maken, hoeven het nummer dan niet meer door te strepen.

Knops zegt in antwoord op Kamervragen dat het mogelijk is om het bsn te verplaatsen naar de achterkant. Bedrijven en instanties die het nummer niet mogen verwerken, kunnen het dan niet meer zien op kopieën van de voorkant van het paspoort.

ZIE OOK: Belastingdienst moet stoppen met gebruik bsn in btw-nummer

Het aanpassen van het paspoort heeft nog wel wat voeten in de aarde, waarschuwt Knops. Er zijn namelijk ook instanties die het burgerservicenummer wel mogen verwerken. Voor hen moet een oplossing komen om het bsn uit de zogenoemde machine leesbare strook (mrz) te halen. Hij is daarover met ze in gesprek.

"Verschillende controlerende instanties (zoals de politie) hebben hun systemen en processen erop ingericht dat zij het bsn uit de mrz kunnen uitlezen", schrijft Knops. "Zolang er geen alternatief beschikbaar is, kan het bsn niet uit de mrz van paspoorten."

Pas op je paspoort!

Veel mensen weten niet dat je identiteitskaart of paspoort niet zomaar door iedereen bekeken mag worden. Hoe voorkom je dat een kwaadwillende jouw paspoort inziet, en wie mag je paspoort wel inzien?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`