Steekpartij Amsterdam

Jawed S. viel op bij politie kort voor hij toesloeg op Amsterdam CS

04 september 2018 00:08 Aangepast: 04 september 2018 09:59
Beeld © ANP

Agenten hadden de Afghaanse terreurverdachte Jawed S., de man die vrijdag twee mensen neerstak op het Centraal Station in Amsterdam, kort voor zijn daad in de gaten. Speciale 'spotters' van de politie vonden dat hij apart gedrag vertoonde.

Dat heeft de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg gezegd in het programma Pauw. "Hij liep doelloos rond. Keek niet gewoon zoals mensen die hun weg zoeken."

ZIE OOK: Terreurverdachte Amsterdam CS noemt Wilders en islambelediging in verhoren

De 19-jarige Jawed S. was drie kwartier op Amsterdam Centraal voordat hij toesloeg. Hij stak twee Amerikaanse toeristen neer. Hij had daarvoor twee messen bij zich, zegt Aalbersberg. "Dat waren echt grote messen."

De terreurverdachte zou van plan zijn geweest meer slachtoffers te maken, maar hij werd al snel neergeschoten door de politie. De hoofdcommissaris is trots op zijn agenten. "Ze hebben veel mensen gered."

Contact met Amerikanen

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact gehad met minister Blok, laat een woordvoerder weten. "Minister Pompeo heeft gesproken met minister Stef Blok over de aanslag in Amsterdam. Hij heeft de minister van Buitenlandse Zaken bedankt voor de snelle reactie van de Nederlandse politie."

Boos op Nederland

Eerder vandaag werd al bekend dat Jawed S. naar Nederland kwam om een aanslag te plegen omdat in Nederland 'de profeet Mohammed, de Koran, de Islam en Allah' veelvuldig worden beledigd. Ook noemde hij de naam van PVV-leider Geert Wilders.

De verdachte is een man van Afghaanse afkomst met een Duitse verblijfsvergunning. Hij was vrijdag met een internationale trein vanuit Duitsland aangekomen op het Centraal station in Amsterdam. Daarna liep hij dus lange tijd rond voor hij zijn aanslag pleegde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore