Ga naar de inhoud
Aanslag Amsterdam CS

Dit is Jawed S., de man die naar Nederland kwam 'om Wilders te vermoorden'

Jawed S. stak twee mensen neer tijdens zijn terreurdaad.

Jawed S., die een aanslag pleegde op het station Amsterdam CS, deelde vlak voor zijn terreurdaad op Facebook een video waarin de vlag van Nederland werd verbrand en waarin fel uitgehaald werd naar Geert Wilders. RTL Nieuws achterhaalde profielen van S. op sociale media en sprak met oude kennissen.

S., geboren in mei 1999, vluchtte een aantal jaar geleden uit Afghanistan en kwam in oktober 2015 in een vluchtelingenopvang in Duitsland terecht. Hij vluchtte zonder zijn familie. In Duitsland ging S. al snel naar school. In het plaatsje Neumagen-Dhron zat hij in een speciale vluchtelingenklas, zo ontdekte RTL Nieuws.

'Hij zei nooit iets'

Een oud-klasgenoot uit die tijd zegt: "S. was altijd heel rustig en aardig. Een goede leerling." Over de aanslag in Amsterdam zegt hij: "Ik ben echt geschokt dat hij zoiets heeft gedaan." Een andere klasgenoot zegt dat S. 'altijd achterin zat en nooit iets zei'.

S. woonde in de omgeving van zijn school, in een klein opvanghuis voor vluchtelingen. De Afghaan probeerde sinds die tijd een Duitse verblijfsvergunning te krijgen. 

Toen de opvang van S. werd gesloten, verhuisde hij naar Oberdiebach. Daar kwam hij in een andere opvang terecht, opnieuw alleen bedoeld voor vluchtelingen zonder familie. Een medewerker van die opvang zag S. veranderen. Zo liet hij onder meer zijn baard staan en veranderde hij zijn gedrag. Daarvan maakte de medewerker melding bij de Duitse veiligheidsdiensten, zegt een woordvoerder van de provincie Mainz-Bingen tegen RTL Nieuws.

S. richtte zich steeds meer op geloof

Ook zijn activiteiten op Facebook veranderden. Er is duidelijk te zien dat S. zich steeds meer richtte op zijn geloof. Hij deelde iedere dag wel een filmpje waarin de profeet Mohammed centraal stond. Ook het uiterlijk van S. veranderde, merken ook zijn oud-klasgenoten als ze foto's te zien krijgen. "Ja, dat is Jawed. Maar ik herken hem bijna niet meer terug."

PVV-leider Geert Wilders komt ook voor op het Facebookprofiel van S. Een paar uur voor zijn terreurdaad deelde hij nog een filmpje waarin een foto van Wilders wordt getoond met een rood kruis erdoorheen. Daarbij wordt gezegd dat hij de islam en de profeet heeft beledigd. In diezelfde video wordt de vlag van Nederland verbrand.

Wilders met mes door hoofd

Op 29 augustus, twee dagen voor de terreurdaad, plaatste S. een bewerkte foto op zijn profiel waarin een mes door het hoofd van Wilders wordt gestoken.

Een oud-reisgenoot van S., zelf ook Afghaan, zegt tegen RTL Nieuws dat hij een paar dagen geleden hoorde over de plannen van S.. "Hij ging naar Nederland om die hond te vermoorden."

Uiteindelijk pakte Jawed S. vorige week vrijdag de trein naar Nederland. Kort voor het middaguur, met een internationale trein vanuit Duitsland kwam hij aan op het Centraal station in Amsterdam. Rond 12.15 uur stak hij daar twee 38-jarige Amerikanen neer. De politie schakelde S. binnen enkele seconden uit. 

Hij heeft, zo verklaarde S. tegenover de politie, de slachtoffers willekeurig gekozen. "Hij wist niet dat het Amerikaanse toeristen waren", meldde het Openbaar Ministerie eerder.

Wilders genoemd in verhoor

Uit de verhoren blijkt ook dat Jawed S. speciaal naar Nederland kwam om een aanslag te plegen. Hij is van mening, zo blijkt uit zijn verklaringen, dat in Nederland 'de profeet Mohammed, de Koran, de Islam en Allah' veelvuldig worden beledigd. "Hij noemde daarbij onder meer de heer Wilders", meldde het OM.

Volgens de politie liep S. voor de aanslag doelloos rond op het station

01:22
Jawed S. werd door een politieman gespot toen hij ogenschijnlijk doelloos rondliep op het station.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore