Nederland

Familie omgekomen Maurycy (4) blij met erkenning NVWA: 'Het kwam als een complete verrassing'

03 september 2018 21:40 Aangepast: 04 september 2018 04:54
Beeld © Familie

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) erkende aansprakelijkheid voor het ongeval met een speeltoestel in 2015, waarbij de 4-jarige Maurycy Biernacki om het leven kwam. "De tranen liepen over onze wangen toen we het hoorden", zegt Maurycy's oom Vincent Pover.

Sinds de dood van Maurycy strijden Vincent en de ouders van het jongetje om de schuldigen aansprakelijk te stellen. "De erkenning van de NVWA kwam toch wel als een grote verrassing", zegt Vincent.

De fatale val van Maurycy had voorkomen kunnen worden, bleek eerder al uit onderzoek van RTL Nieuws. De inspectie van de NVWA had in 2013, twee jaar voor het ongeval, moeten zien dat het kussen onveilig was maar verzuimde het toestel buiten gebruik te stellen. Ook de certificaten van goedkeuren deugden niet. Ook dat zag de NVWA over het hoofd. 

Helse battle

In juni bracht Vincent met de advocaat van de familie een bezoek aan de NVWA. "Daarna had ik een helse battle met de overheidsinstantie verwacht om erkenning te krijgen", vertelt hij. "Helemaal omdat we al 2,5 jaar lang van ze te horen krijgen: het ligt niet aan ons, we hebben niks fout gedaan."

ZIE OOK: NVWA geeft toe dat het dood peuter (4) had kunnen voorkomen

Vincent was dan ook bang dat het in de doofpot terecht zou komen. Mede daarom is hij enorm opgelucht over de reactie van de NVWA, vertelt hij. "Ik ben blij met de erkenning van de NVWA, maar het had nooit zo lang mogen duren. 

Verlies

Omdat de ouders van Maurycy een winkel hebben, paste Vincent elk weekend op zijn neefje. "Het is alsof je je eigen kind verliest."

In maart 2019 dient de zaak bij de rechter. "Ik denk dat we na een veroordeling pas in een zwart gat vallen", zegt Vincent. "Na Maurycy's dood hebben ons we hier in vastgebeten. Als dat straks weg is, dan pas kunnen we rouwen."

Familie nog altijd kapot van dood Maurycy

Alleen maar verliezers

"De excuses van de NVWA is fijn, maar het brengt mijn neefje niet terug. We willen dat de medeplichtingen gestraft worden en we willen voorkomen dat dit andere kinderen en ouders overkomt. Daar is het mij ook om te doen."

"We willen het graag afronden, zodat Maurycy's ouders het eindelijk een plek kunnen geven. Erkenning van de NVWA is fijn, maar uiteindelijk kent deze zaak alleen maar verliezers."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore