Nederland

Terreurverdachte Amsterdam CS noemt Wilders en islambelediging

03 september 2018 19:25 Aangepast: 04 september 2018 09:07
Beeld © ANP

Jawed S., de verdachte van de terroristische aanslag op het station Amsterdam CS, is naar Nederland gekomen om een aanslag te plegen. "Hij is van mening, zo blijkt uit zijn verklaringen, dat in Nederland 'de profeet Mohammed, de Koran, de Islam en Allah' veelvuldig worden beledigd. Hij noemde daarbij onder meer de heer Wilders."

Dat meldt het Openbaar Ministerie. Over de cartoonwedstrijd heeft Jawed S. in de verhoren niets gezegd. 

De verdachte, een man van Afghaanse afkomst met een Duitse verblijfsvergunning is, zo blijkt uit onderzoek, op vrijdagmorgen kort voor het middaguur met een internationale trein vanuit Duitsland aangekomen op het Centraal station in Amsterdam, meldt het OM.

Slachtoffers willekeurig gekozen

Rond 12.15 uur stak Jawed S. twee mannen, beiden 38 jaar oud, neer. "Hij heeft, zo heeft hij verklaard, de slachtoffers willekeurig gekozen, hij wist niet dat het Amerikaanse toeristen waren", meldt het OM.

ZIE OOK: Beveiligingscamera legde terreurdaad vast: 'Hij drentelde rond'

In de verhoren noemde de terreurverdachte dus onder andere Geert Wilders. "Maar over de cartoonwedstrijd heeft hij niks gezegd", schrijft het OM. De PVV-leider was van plan om in november een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed te organiseren, maar blies die uiteindelijk af 'om het risico op slachtoffers van islamitisch geweld te vermijden'.

Psychologisch onderzoek

Er is tot nu toe geen enkele aanwijzing dat de verdachte met anderen zou hebben samengewerkt.

Het OM laat verder weten dat Jawed S. psychologisch en psychiatrisch zal worden onderzocht.

Beelden van de vlak na de terreurdaad:

Heftige beelden van vlak na de steekpartij op Amsterdam Centraal.

Eenling

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) noemt op Twitter dat de dader een 'door jihadisme geïnspireerde eenling' lijkt, die naar Nederland komt wegens 'beledigen profeet en Islam.' "Modus Operandi zoals recent gezien in andere Europese landen en gesignaleerd in eerdere dreigingsbeelden."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore