Nederland

Fataal ongeluk springkussen: NVWA geeft toe dat het dood peuter (4) had kunnen voorkomen

03 september 2018 17:28 Aangepast: 03 september 2018 18:22
Beeld © Familie

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) erkent aansprakelijkheid voor het ongeval met een speeltoestel in 2015 waarbij de 4-jarige Maurycy Biernacki om het leven kwam.

Op oudejaarsdag 2015 viel de toen 4-jarige kleuter Maurycy Biernacki van een luchtkussen tijdens een uitje met zijn buitenschoolse opvang in een binnenspeeltuin in het Noord-Hollandse Grootebroek. Maurycy viel bijna drie meter naar beneden en kwam met zijn hoofd op een betonnen vloer met een dun laagje kunstgras terecht. Een paar dagen later overleed hij.

Zijn fatale val had voorkomen kunnen worden, bleek eerder al uit onderzoek van RTL Nieuws. De inspectie van de NVWA had in 2013, twee jaar voor het ongeval, moeten zien dat het kussen onveilig was maar verzuimde het toestel buiten gebruik te stellen. Ook de certificaten van goedkeuren deugden niet. Ook dat zag de NVWA over het hoofd. 

Excuses

De NVWA gaat nu diep door het stof. "De NVWA betreurt dit tragische ongeval dat mede door onzorgvuldig toezicht van de NVWA heeft kunnen plaatsvinden", schrijven ze in een verklaring.

"In een gesprek met de ouders zal de NVWA persoonlijk excuses aanbieden en een nadere toelichting geven."

Familie nog altijd kapot van dood Maurycy

De NVWA liet een onafhankelijk onderzoek instellen naar het ongeluk. Uit dat onderzoek blijkt dat het speeltoestel al in de speelhal moet zijn geweest ten tijde van de inspectie door de NVWA in 2013. De NVWA hield tot nu toe vol dat het toestel er toen nog niet stond.

ZIE OOK: Hoe fout op fout leidde tot de dood van Maurycy (4)

"De NVWA had verder in 2013 moeten constateren dat het speeltoestel (...), niet was voorzien van een goede beveiliging tegen vallen en dat dempende maatregelen ontbraken", schrijft de NVWA in een verklaring. "In strijd met het eigen interventiebeleid heeft de NVWA het toestel toen niet verzegeld zodat er geen gebruik meer van kon worden gemaakt. Bovendien had ook een herinspectie ter plaatse moeten plaatsvinden."

Onzorgvuldig toezicht

De inspectie in 2013 en het handelen van de NVWA daarna, voldeden niet aan de eisen die daaraan worden gesteld, staat in de verklaring. "Door het onzorgvuldige toezicht van de NVWA op dit bedrijf is de ondernemer van de speelhal onvoldoende gewezen op zijn verantwoordelijkheid om een veilige speelsituatie in de speelhal te creëren. Daardoor kon het noodlottige ongeval plaatsvinden."

De familie van Maurycy hadden al eerder geprobeerd de NVWA aansprakelijk te stellen. Ook eisten ze een schadevergoeding. De NVWA laat nu weten zo spoedig mogelijk een regeling met de ouders te treffen.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore