Prestigieuze prijs

Ewine (63) wint wetenschapsprijs van 1 miljoen dollar: 'Alsof ik jarig ben'

04 september 2018 07:30 Aangepast: 04 september 2018 13:59
Wetenschapper Ewine ontvangt een oeuvreprijs ter waarde van 1 miljoen dollar. Beeld © Elodie Burillon

De 63-jarige Ewine van Dishoeck ontvangt vandaag in Oslo de prestigieuze Klavi-wetenschapsprijs. De hoogleraar moleculaire astrofysica krijgt een gouden medaille en een geldprijs van maar liefst 1 miljoen dollar uitgereikt door de Noorse koning.

In mei hoorde Van Dishoeck dat ze de prijs zou krijgen. "Ik was in alle staten toen ik het hoorde, maar ik mocht het nieuws toen alleen met mijn echtgenoot delen. Maar ja, die was op dat moment in Australië. Dus dat was wat lastig", vertelt ze aan RTL Nieuws. 

Feestje

In mei organiseerde ze wel vast een feestje om het heugelijke nieuws te vieren, als voorproefje op de festiviteiten die vandaag plaatsvinden. "Het is ongelooflijk druk."

Het onderzoek van Van Dishoeck:

Van Dishoeck is hoogleraar moleculaire astrofysica aan de Universiteit Leiden. Ze doet onderzoek naar moleculen in de ruimte en won al meerdere prijzen, waaronder de Spinozapremie. Dat is de belangrijkste wetenschappelijke prijs van ons land.

Ze onderzoekt onder meer hoe sterren en planeten ontstaan en of er leven mogelijk is buiten de aarde. "We vragen ons allemaal af waar we vandaan komen. Zijn we alleen of is er meer?", zegt ze over haar onderzoek. "Ik draag daar graag mijn steentje aan bij."

Zondag werd ze al live geïnterviewd door de BBC. Vandaag, de dag van de uitreiking, is helemaal volgepland, zegt Van Dishoeck. "We gaan in de ochtend eerst oefenen in de Concerthal, waar 's middags de uitreiking is." 

Koning van Noorwegen

In die hal zal de Noorse koning Harald V haar de prijs uitreiken, daar is ook veel publiek bij. Daarin zitten ook zo'n 30 tot 40 familieleden, vrienden en collega's van Van Dishoeck, die allemaal meegereisd zijn naar Noorwegen. "Het voelt een beetje alsof ik jarig ben. Het is zo feestelijk."

Wat ze precies met de prijs van 1 miljoen dollar gaat doen, weet ze nog niet. Op vakantie misschien? "Nou, daar heb ik voorlopig nog geen tijd voor. En we gaan normaal eigenlijk altijd gewoon kamperen."

Prijzengeld

De prijs maakt haar heel nederig. "Het is wel een goede kans om mijn vakgebied te vertegenwoordigen, zodat het niet langer een niche onderwerp is." Om dat door te zetten wil ze een deel van haar prijzengeld reserveren voor nieuw onderzoek en het stimuleren van jonge wetenschappers.

De feestelijke dag zal afgesloten worden met een diner in het stadhuis, waar ook de Noorse koning, de ambassadeur en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zullen zijn. "Dat kan wel eens heel laat worden."

Kavli-prijs

De Kavli-prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt door de Noorse Academie van Wetenschappen en Letteren aan winnaars in drie categorieën: astrofysica, nanowetenschappen en neurowetenschappen. Dit jaar zijn er zeven winnaars.

Jurylid Robert Kennicutt zegt dat Van Dishoeck haar vakgebied op de kaart heeft gezet. "Haar vakgebied was ooit niet meer dan een klein onderzoeksgebied aan de randen van de astrofysica, maar dankzij haar is het nu een kernthema binnen de hele astronomie."

Bron: Universiteit Leiden

`