Ga naar de inhoud
Nederland

Jan hoeft nooit te wachten in de Efteling: 'Ik kan in principe alle rijen ontwijken'

Bezoekers staan in de rij voor een bezoek aan de attractie Symbolica. Beeld © ANP

Naar de Efteling en nooit in de rij te hoeven staan dankzij een app die je precies vertelt waar geen wachtrijen zijn. Die applicatie heeft Jan van Kampen (27) voor zichzelf gebouwd. "Ik kan hem helaas niet met iedereen delen, dat beïnvloedt de data."

Omdat pretpark de Efteling veel informatie online aanbiedt, zoals wachttijden bij attracties, kan Jan deze gegevens ook inzien. Door al die informatie te combineren met andere bronnen kan hij 'leuke experimentjes' doen, zoals hij zelf omschrijft. 

Voor de ideale route maakt hij bijvoorbeeld gebruik van de weergegevens van Buienradar. "Zo kan ik precies berekenen hoe ik het beste kan lopen." 

'Maar een paar gebruikers'

Een paar jaar geleden begon de Efteling data bij te houden in haar app. "Toen ben ik er ook ingedoken. Vervolgens heb ik een programmaatje gemaakt waarmee ik data kon verzamelen. Na verloop van tijd had ik voldoende data om er iets mee te kunnen doen."

Daar rolde onder meer de ideale looproute uit. Maar daar maakt Tim zelf niet veel gebruik van. "Ik ga maar een keer per jaar naar de Efteling. Zelf zou ik vaker willen gaan, maar ik woon niet echt in de buurt. Voor mij is het anderhalf uur rijden."    

Miniatuurvoorbeeld

De wachttijd bedraagt 150 minuten. Foto: ANP

'Niet voor iedereen' 

De oplossing van Jan is helaas niet voor iedereen te gebruiken. ''Als wij dat allemaal gaan doen, beïnvloedt dat de data. Dan staat er opeens een grote rij voor de Droomvlucht. Dat wil ik ook niet op mijn geweten hebben. Daarom experimenteer ik er alleen maar mee met sommige vrienden."

Verder zijn de data van de Efteling niet zomaar voor commerciële doeleinden te gebruiken. Het pretpark is sowieso niet heel erg blij met de data die Jan verzamelt, te zien op EftelStats.nl. "Maar omdat het populair is, staan ze het wel toe."  

'Wie vergeet er nu een kinderwagen?'

Naast wachttijden weet Jan nog veel meer interessante feiten uit de data te toveren. Zo worden er het vaakst knuffels verloren in het pretpark. Maar ook andere, opmerkelijke dingen. "Mensen laten de gekste dingen achter in de Efteling. Wie vergeet er nu een complete kinderwagen?"

Ook is in te zien waar en wanneer het druk is in het park. "Zo was het het drukst toen de attractie Symbolica werd geopend. Maar dat is nogal gevoelige informatie, dus die breng ik niet naar buiten."  

Groot pretparkproject in de maak

Maar is het mogelijk om dit project ook met andere pretparken te doen? "Toevallig ben ik met een groot project bezig met de data van maar liefst negentig pretparken. Daar hoop ik over een paar maanden iets van online te zetten. Eerst heb ik nog meer data nodig."

Bron: RTL Nieuws / Bert van Doorn