Nederland

Geen cent extra voor jeugdzorg, FNV woest

03 september 2018 11:28 Aangepast: 03 september 2018 14:12

Minister Hugo de Jonge trekt geen cent extra uit voor de jeugdzorg. Dat kreeg een delegatie van de FNV vanochtend te horen tijdens een gesprek op het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens de vakbond hebben gemeenten 750 miljoen euro extra nodig. Vandaag demonstreren medewerkers van de jeugdzorg op het Lange Voorhout in Den Haag omdat volgens hen in de jeugdzorg wantoestanden zijn ontstaan door geldgebrek.

5 over 12

Vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV verklaarde na afloop van het gesprek met De Jonge ontzet te zijn. "Door het geldgebrek is er een circus van zorgaanbestedingen tegen de laagste prijs gekomen. Dat leidt tot enorme wachtlijsten en tot stress onder de medewerkers. Veel jeugdzorgverleners staan op omvallen of verlaten de sector. Het is nu al een drama, maar we stevenen hard af op een tragedie."

Voor kinderen die hulp nodig hebben, zijn de wachttijden volgens de FNV vaak lang. Ook komen zij vaak in een te zwaar circuit terecht omdat er geen tussenoplossingen zijn. Ze krijgen dan de verkeerde zorg.

Volgens Jong wil minister De Jonge alleen naar de wachtlijsten en de regels voor de aanbestedingen kijken. "Dat is mooi als het 11 uur zou zijn, maar het is 5 over 12."

'We zijn geen stap verder gekomen':

Kitty Jong zegt 'ontstemd' te zijn na het gesprek met de minister.

'Ik kan het niet alleen"

​Minister De Jonge zegt in een reactie dat de zorgen van de FNV en de jeugdzorgmedewerkers voor een belangrijk deel ook zijn zorgen zijn. "Ik heb de FNV uitgenodigd samen met mij de problemen te lijf te gaan. Dat is belangrijk, want vanuit Den Haag kan ik het niet alleen", zegt hij.

De minister trekt niet direct zijn portemonnee, maar wijst er wel op dat er geld is gereserveerd voor gemeenten die door hogere kosten tekort komen. Daarvoor is 200 miljoen gereserveerd. Bovendien wijst De Jonge erop dat al was besloten dat gemeenten tot 2022 zo’n 5 miljard extra van het Rijk krijgen. "Niet allemaal voor jeugdzorg natuurlijk. Er zijn meer onderwerpen die belangrijk zijn. Maar voor gemeenten betekent dit dat er de komende periode meer financiele ruimte is."

Jeugdzorgmedewerkers openhartig over hun werk:

'Agressie en vijandigheid horen erbij'

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore