Nederland

Verdachte aanslag Amsterdam CS blijft langer vast

03 september 2018 17:15 Aangepast: 03 september 2018 18:16
Beeld © ANP

Jawed S., de verdachte van de terroristische aanslag in het centraal station van Amsterdam, blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris bepaald. S. verklaarde eerder uit terroristisch motief te hebben gehandeld.

S. blijft in ieder geval twee weken langer vastzitten. De gronden voor het verlengen van het voorarrest zijn het vluchtgevaar, de geschokte rechtsorde, de vrees voor herhaling en het onderzoeksbelang.

De Afghaan stak vrijdagmiddag twee willekeurige mensen neer in de drukte op het station. Binnen enkele minuten had de politie hem neergeschoten en gearresteerd. De slachtoffers waren twee Amerikanen, die zwaargewond naar het ziekenhuis werden vervoerd. Ze zijn niet in levensgevaar en aanspreekbaar. De Amerikaanse ambassade riep iedereen eerder op hun privacy te respecteren. 

'S. woont niet ver weg'

Jawed S. woont in Rheinland-Pfalz, de deelstaat die grenst aan Luxemburg en niet heel ver van de Nederlandse grens ligt. Hij heeft de Afghaanse nationaliteit en een Duitse verblijfsvergunning.

De politie heeft het huis van S. doorzocht en daar meerdere harde schijven en usb-sticks in beslaggenomen. Duitse agenten doorzochten het huis op verzoek van de gemeente Amsterdam. De autoriteiten doen verder geen mededelingen over het onderzoek.

Geen extra veiligheidsmaatregelen

Burgemeester Femke Halsema zei eerder geen extra maatregelen te nemen na het incident. "Ik hoop dat de Amsterdammers gewoon doorgaan met hun leven. Dit kan altijd gebeuren, maar we zijn heel goed voorbereid als het gebeurt. Dat bleek wel uit de snelle reactie van de politie."

Dit zegt de politie over Jawed S.:

Meer op rtlnieuws.nl:

`