Toiletten te vies

Veel klachten over smerige schooltoiletten: leerlingen gaan thuis pas naar de wc

03 september 2018 07:38 Aangepast: 03 september 2018 16:47
Er moeten meer openbare toiletten komen, vindt de Maag Lever Darm Stichting. Beeld © ANP

Toiletten op scholen zijn zo vies dat leerlingen hun behoefte liever ophouden tot ze weer thuis zijn. De sectororganisatie primair onderwijs is bezorgd, meldt het AD. "Wc's moeten vaker worden vervangen."

Meer dan de helft van de basisschoolkinderen (51 procent) gaat thuis naar pas naar de wc. Op de middelbare school is dat met 59 procent zelfs nog hoger. Dat lijkt uit onderzoek van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity uitgevoerd door Kantar Public onder ruim 1500 ouders, leraren en leerlingen van basisscholen en middelbare scholen. 

Ook de ouders valt op dat hun kinderen de grote boodschap ophoudt tot ze thuis zijn. Sommigen weigeren sowieso om het schooltoilet te gebruiken. 

Stank en vies

De grootse klachten over de toiletten zijn: stank (85 procent) en vieze wc-brillen (76 procent). Ook is er soms onvoldoende wc-papier of zeep om de handen mee te wassen. 

Twee derde van de leraren krijgt regelmatig vragen van leerlingen over de vieze toiletten.  Ook worden ze regelmatig door ouders hierover aangesproken.

'Ik kan daar ook niet lekker poepen'

Ruim vier op de tien leerlingen heeft regelmatig moeite met opletten omdat ze naar het toilet moeten, maar niet willen gaan. "Daar krijgen ze vervolgens pijn van in hun buik, dan ben je echt niet meer met de les bezig", zegt kinderarts Michael Groeneweg van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam tegen de krant. 

De kinderarts pleit voor een toiletjuf die alles goed schoonhoudt. Ook zouden scholen beter moeten nadenken over de inrichting van de wc's. "Het zijn allemaal van die halve deurtjes. Ondertussen lopen andere kinderen te gillen op de gang, soms bonken ze op de wc-deur. Ik zou daar zelf ook niet lekker kunnen poepen.''

'Te weinig vervanging'

Sectororganisatie PO-Raad kaart al jaren aan dat hygiëne op scholen een probleem is. "Feit is dat het gemiddelde schoolgebouw om in Nederland veertig jaar oud is. Een toilet van dertig jaar oud krijg je echt niet meer goed schoon, dat moet gewoon vervangen worden. En dat gebeurt dus niet of te weinig", aldus een woordvoerder tegen het AD.

Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor de toiletten en de schoonmaak. "Jaarlijks komen scholen ruim 300 miljoen tekort op dit budget, er moeten dus keuzes worden gemaakt."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore