Nederland

Lili en Howick zijn ondergedoken, zegt moeder Armina

03 september 2018 01:43 Aangepast: 03 september 2018 09:54
Lili (12) en Howick (13). Beeld © RTL Nieuws

De asielkinderen Lili en Howick zijn ondergedoken. Hun moeder schrijft in een brief aan het AD dat zij hen 'op een veilige plek' heeft laten onderbrengen. Die locatie is niet bekend bij de autoriteiten.

Moeder Armina werd vorig jaar in haar eentje uitgezet naar Armenië, omdat haar kinderen toen ook ondergedoken zaten. Nu is dat dus opnieuw het geval, laat ze weten aan het AD.

ZIE OOK: Hier komen Howick en Lili waarschijnlijk terecht: 'Geen vervallen bende'

"Gisteren heb ik Lili en Howick naar een veilige plek laten brengen", schrijft Armina. "Ze hebben een erg zwaar jaar achter de rug. Ik hoorde gisteren (...) dat mijn kinderen posttraumatische stressstoornis hebben, dat ze ziek zijn en niet naar Armenië kunnen komen omdat hun kans op herstel hier nul is."

Een woordvoerder van de IND zegt tegen het AD 'niet in te gaan op individuele zaken' en kan geen informatie geven over het onderduiken van de tieners.

Terug naar geboorteland

Howick (13) en Lili (12) zouden uiterlijk zaterdag uitgezet op het vliegtuig worden gezet naar Armenië waar hun moeder Armina al een jaar woont. De Raad van State bepaalde dat de tieners terug moeten naar hun geboorteland.

Daar komen ze waarschijnlijk in een opvanglocatie terecht. RTL Nieuws-verslaggever Floor Bremer nam daar een kijkje. "Het is niet echt een weeshuis, maar een tijdelijke opvang waar veel kinderen wonen met allerlei soorten problemen", vertelde ze.

Zo ziet de opvanglocatie eruit

Verslaggever Floor Bremer ging kijken bij de mogelijke opvanglocatie van de kinderen.

In haar brief schrijft de moeder van de tieners dat de druk voor hen te hoog is. "De stress is zo groot dat ik bang ben dat mijn kinderen instorten als dit doorgaat. In Armenië zullen ze nog meer stress krijgen. Ik kan hier niet voor hen zorgen en er is hier geen goede hulp voor traumaverwerking."

'Niet goed voor ontwikkeling'

Volgens een vertrouwelijk rapport van voogdij-instelling Nidos dat in handen is van RTL Nieuws (dit rapport was wel bekend bij rechters en betrokken organisaties), is terugkeer van de kinderen naar Armenië niet goed voor hun ontwikkeling.

Er is geen goede huisvesting en het is niet duidelijk of de kinderen kunnen worden herenigd met hun moeder. Ook denkt de instantie dat de kinderen veel moeite zullen hebben met het opbouwen van sociale contacten omdat ze de taal en cultuur niet kennen.

'Ligt niet voor de hand dat Howick en Lili toch nog mogen blijven'

Staatssecretaris Mark Harbers vindt uitzetting van tieners Howick en Lili aangrijpend en ontroerend, maar het ligt volgens hem niet voor de hand dat ze alsnog mogen blijven.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore