Nederland

Dit is wat we weten over de terreuraanslag op Amsterdam CS

01 september 2018 22:21 Aangepast: 03 september 2018 00:12
Beeld © AFP

De man die gisteren twee toeristen neerstak op het Centraal Station, had een terroristisch motief. Wat weten we nog meer over de aanslag?

Wat is er precies gebeurd?

Vrijdag, rond 12.15 uur, haalt een 19-jarige man uit Afghanistan een groot mes uit zijn tas als hij bij de NS-informatiebalie staat in de westtunnel van Amsterdam Centraal. Hij steekt een Amerikaanse toerist in zijn rug. Die valt direct bloedend op de grond.

Ook een andere toerist uit Amerika wordt aangevallen. Hij raakt gewond aan zijn hand en rent een bloemenwinkel binnen. Een bloemenverkoper ziet het allemaal gebeuren. De politie is razendsnel ter plaatse en schiet de Afghaan in zijn onderlichaam. 

Wat weten we over de dader?

Over de dader is tot nu toe vrij weinig bekend. De politie zegt dat het gaat om Jawed S. Een 19-jarige man die geboren is in Afghanistan. Hij woont in Duitsland en heeft daar ook een verblijfsvergunning.

Het onderzoek naar de verdachte en zijn motief is nog in volle gang. De politie zegt dat ze 'intensief' contact hebben met de Duitse autoriteiten. Inmiddels heeft de Duitse politie op verzoek van de Nederlandse justitie huiszoeking verricht in zijn woning. Er zijn onder andere meerdere gegevensdragers inbeslaggenomen. Dat zijn bijvoorbeeld computers, harde schijven of telefoons. Die zullen worden onderzocht. 

Dit zegt de politie over Jawed S.

Zaterdagmiddag werd terreurverdachte Jawed S. voor het eerst verhoord.

Waar wordt Jawed S. van verdacht?

De Afghaan, die onder politiebewaking in het ziekenhuis verblijft, is met behulp van een tolk gehoord. Daaruit concludeert de politie dat hij handelde met een terroristisch motief. "Hij heeft openheid van zaken gegeven", zei een politiewoordvoerder. "Dat is natuurlijk voor ons heel prettig." Jawed S. wordt verdacht van het plegen van een terreurdaad.

S. zit op dit moment in alle beperkingen vast. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Dinsdag wordt hij voorgeleid bij de rechter-commissaris. Dan horen we waarschijnlijk pas meer.

Wat weten we over de slachtoffers?

Het gaat om twee Amerikanen. Zij raakten ernstig gewond en liggen in het ziekenhuis, maar zijn wel aanspreekbaar. Volgens een woordvoerder van de politie hebben ze 'heel veel pijn'. 

Beeld van de paniek op Amsterdam Centraal:

Na het incident werd de verdachte neergeschoten.

Komen er nu extra veiligheidsmaatregelen?

Nee, ondanks de aanslag worden er geen extra veiligheidsmaatregelen getroffen in de hoofdstad. De politie en de burgemeester staan in nauw contact met Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). "Deze verwerpelijke daad past helaas in het huidige dreigingsbeeld", aldus Schoof, die zei dat het dreigingsniveau blijft staan op 4 op een schaal van 5.

Meer op rtlnieuws.nl:
Beveiligingscamera legde terreurdaad Amsterdam CS vast: 'Hij drentelde rond en pakte opeens een mes'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore