Nederland

Politie: verdachte steekpartij Amsterdam had een terroristisch motief

01 september 2018 18:26 Aangepast: 01 september 2018 20:36
Beeld © ANP

De man die gisteren twee toeristen neerstak op het Centraal Station, had een terroristisch motief. Dat blijkt uit zijn eerste verklaringen tijdens het verhoor, meldt de Amsterdamse driehoek van politie, justitie en gemeente in een verklaring.

De verdachte is een 19-jarige man uit Afghanistan, en de politie noemt hem bij naam: Jawed S. "Zijn woning in Duitsland is doorzocht. Daar zijn wat gegevensdragers in beslag genomen. Die worden nu onderzocht", zegt een woordvoerder van de gemeente.

De politie verdenkt de Afghaan ervan opzettelijk twee personen te hebben neergestoken en dat hij alleen handelde.

Intensief contact

Het onderzoek is nog in volle gang om alles rond de verdachte en zijn motief in beeld te brengen. "Hierbij is intensief contact met de Duitse autoriteiten." Jawed S. heeft een Duitse verblijfsvergunning.

ZIE OOK: Richard heeft alles gezien op Amsterdam CS: 'Hij stak opeens die man in zijn rug'

De verdachte zit in alle beperkingen. Dat betekent dat de verdachte geen contact met de buitenwereld heeft, behalve met zijn advocaat.

Reactie premier Rutte:

"Deze laffe daad laat zien hoe belangrijk het is dat we alert zijn en blijven. Mijn gedachten zijn nu allereerst bij de twee zwaargewonde, Amerikaanse slachtoffers.''

De minister-president spreekt zijn 'diepste respect' uit voor de agenten en NS-medewerkers die volgens hem 'adequaat hebben gereageerd in een noodsituatie'.

Politie, justitie en gemeente zien nu geen aanleiding om aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen.

Beelden van de paniek:

Na het incident werd de verdachte neergeschoten.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`