Nederland

Beveiligingscamera legde terreurdaad Amsterdam CS vast: 'Hij drentelde rond en pakte opeens een mes'

01 september 2018 18:54 Aangepast: 03 september 2018 00:15
Beeld © ANP

De terreuraanslag gisteren op Amsterdam Centraal gebeurde voor de ogen van bloemenverkoper Richard Snelders. Zijn beveiligingscamera legde alles vast. "Ik denk dat we mazzel hebben gehad dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen."

Dankzij de beelden van zijn beveiligingscamera weet Richard de heftige gebeurtenis van gistermiddag vrij precies na te vertellen. Hij heeft de video van de steekpartij een paar keer bekeken. 

ZIE OOK: Politie: verdachte steekpartij Amsterdam had een terroristisch motief

Het gebeurde allemaal bij de informatiebalie van de NS, vertelt Richard. De verdachte, naar nu blijkt een 19-jarige Afghaan met de naam Jawed S, kwam vrij rustig naar die informatiebalie gelopen. Daar was het op dat moment druk. "Er stond een grote groep mensen", zegt Richard.

'Het was een vrij groot mes'

De verdachte 'drentelde eerst nog wat rond' bij die balie, zegt Richard. Meerdere mensen liepen weg, onder wie een NS-medewerker, tot er drie mensen overbleven. "Toen pakte hij een mes uit zijn tas en stak hij opeens die man in zijn rug. Het was een vrij groot mes. Hij viel direct neer", zegt Richard.

Daarna stak de Afghaan een andere man in zijn hand. Die man rende weg, draaide om een zuil heen, keerde terug en rende al bloedend de winkel van Richard binnen. De dader rende achter hem aan, of in ieder geval dezelfde richting op. Maar die kwam niet ver. "Binnen no-time was de politie er. Ik denk dat alles maar iets van 30 seconden heeft geduurd."

'Ze was echt aan het gillen'

Er klonken drie schoten. De Afghaan werd in zijn onderlichaam geraakt. Het slachtoffer was toen al veilig in zijn winkel. "Hij was gewond aan zijn hand en aan zijn arm. Er kwam allemaal bloed uit." Het andere slachtoffer lag nog op de grond, zijn vrouw stond naast hem. "Die vrouw was helemaal in paniek, ze was echt aan gillen."

ZIE OOK: Gewonden van steekpartij Amsterdam CS zijn Amerikaans

Richard vertelt het allemaal vrij nuchter, maar gisteren was hij niet zo rustig, zegt hij. "Ik heb goed geslapen vannacht. Maar ik moet zeggen, gisteren na die drie schoten toen stond ik wel lijkwit en met trillende benen in de winkel. Ik loop al 32 jaar rond op Amsterdam CS. Dit is het ergste wat ik tot nu toe heb meegemaakt. Je weet dat dit een keer kan gebeuren, maar je hoopt natuurlijk van niet."

'Politie heeft super werk gedaan'

Richard is blij dat de politie zo snel kon ingrijpen. "Wat had die gozer gedaan als-ie niet was neergeschoten? De politie heeft echt super goed werk gedaan. Ze waren er echt in een mum van tijd."

De beelden waarop alles is te zien, deelt hij alleen met de politie en de NS.

Beelden van de paniek op Amsterdam CS

Na het incident werd de verdachte neergeschoten.

'Ze hebben heel veel pijn'

De twee slachtoffers, allebei Amerikanen, liggen nog zwaargewond in het ziekenhuis, zegt een woordvoerder van de politie. "Ik ben blij dat de slachtoffers aanspreekbaar zijn. Ze hebben heel veel moeten doen in het ziekenhuis. Ze hebben heel veel pijn", zegt de politie.

Inmiddels is meer bekend geworden over de verdachte. Het gaat om een 19-jarige Afghaanse man met een Duitse verblijfsvergunning: Jawed S. "Met de Duitse autoriteiten is intensief contact over de achtergronden van deze verdachte", zegt de gemeente in een verklaring.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore