Nederland

Gewonden van steekpartij Amsterdam CS zijn Amerikaans

01 september 2018 12:16 Aangepast: 01 september 2018 12:52
Politieonderzoek op de plek van het incident. Beeld © ANP

Beide slachtoffers van de steekpartij op het Centraal Station van Amsterdam zijn afkomstig uit de Verenigde Staten. Dat meldt Pete Hoekstra, ambassadeur voor de VS in Nederland.

"We weten dat beide slachtoffers Amerikanen zijn die een bezoek aan Nederland brachten", aldus Hoekstra in zijn verklaring. Hij staat in contact met beide slachtoffers, die zwaargewond in het ziekenhuis liggen, en met hun families. Hij wenst hen een spoedig herstel toe.

Terroristisch motief

De steekpartij had mogelijk een terroristisch motief. De verdachte is een 19-jarige Afghaanse man met een Duitse verblijfsvergunning. "Met de Duitse autoriteiten is intensief contact over de achtergronden van deze verdachte", zegt de gemeente in een verklaring. "Uit het eerste onderzoek van de politie blijkt niet dat de slachtoffers bewust of met een duidelijke aanleiding zijn uitgekozen."

De verdachte werd na zijn daad neergeschoten door de politie en aangehouden. Verdachte en slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. Ze zijn buiten levensgevaarlijk en inmiddels aanspreekbaar.

Politiebewaking

De verdachte raakte gewond aan zijn onderlichaam. De Afghaan verblijft onder politiebewaking in het ziekenhuis en wordt met behulp van een tolk gehoord. De politie doet daarover later mogelijk mededelingen.

Paniek op Amsterdam Centraal: politie schiet messentrekker neer

Na het incident werd de verdachte neergeschoten.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore