Nederland

Steekpartij Amsterdam CS was hoogstwaarschijnlijk een terreurdaad

31 augustus 2018 22:39 Aangepast: 03 september 2018 00:14
Beeld © ANP

De politie houdt nadrukkelijk rekening met 'een terroristisch motief' bij de steekpartij in de westtunnel van Amsterdam CS. Bronnen vertellen aan RTL Nieuws dat alles erop wijst dat het een terroristische daad was.

De identiteit van de verdachte is ook bekendgemaakt: het gaat om een 19-jarige Afghaan met een Duitse verblijfsvergunning.

Nog steeds houdt de politie ook rekening met andere scenario's, maar in een verklaring van de politie wordt terreur als motief hardop genoemd. Bovendien zegt de gemeente dat het erop lijkt dat het gaat om willekeurige slachtoffers. "Uit het eerste onderzoek van de politie blijkt niet dat de slachtoffers bewust of met een duidelijke aanleiding zijn gekozen."

Verhoord in het ziekenhuis

De verdachte ligt momenteel in het ziekenhuis, waar hij door de politie wordt bewaakt. Hij wordt verhoord. 

Over de toestand van de slachtoffers is niet meer bekendgeworden. Het laatste wat naar buitenkwam is dat ze beiden zwaar gewond zijn geraakt, maar niet in levensgevaar verkeren.

Tumult in de drukte

Het steekincident vond rond het middaguur plaats in de westtunnel van het station. Wat er exact gebeurde, was op dat moment niet duidelijk, maar opeens was er 'tumult'. Een man bleek twee anderen in de drukte te hebben neergestoken. De politie wist de verdachte snel te overmeesteren en schoot hem neer.

Op dat moment hield de politie nog met alles rekening: van een uit de hand gelopen ruzie tot een terreurdaad. Omdat de verdachte ook een rugzak bij zich had, werd het station korte tijd helemaal afgesloten, zodat de rugzak kon worden onderzocht op explosieven. Er bleek niets gevaarlijks in te zitten. 

De politie grijpt in

Beelden vanuit het station direct na de steekpartij.

Door het politieonderzoek werd het treinverkeer in de avondspits ernstig ontregeld. Treinreizigers konden volgens de NS het centraal station beter mijden.

ZIE OOK: NS roept reizigers op: vermijd Amsterdam CS

Bezoek Halsema

Burgemeester Femke Halsema bracht eerder op de dag een bezoek aan het station en sprak met personeel van de NS, ondernemers en winkelpersoneel.

Een woordvoerder van de politie wilde niet zeggen of er in Amsterdam sprake is van opschaling van veiligheidsmaatregelen wegens de gebeurtenis. "Daarover doen wij nooit uitspraken."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore