Ga naar de inhoud
Nederland

Rabobank 'Liegebeest 2018' om 'gelikte' reclame over voedselprobleem

Uit het filmpje Growing a Better World Together. Beeld © De Rabobank-reclame.

Miljarden pompen in de vleesindustrie en ondertussen een 'gelikte campagne' over duurzaamheid en het oplossen van de werelvoedselproblematiek de wereld in slingeren. Dat kan niet, vinden ze bij Wakker Dier. De Rabobank wint daarom de Liegebeestverkiezing 2018.

"Het hele spotje is flauwekul", aldus Anne Hilhorst, campagnemanager bij Wakker Dier tegen RTL Z. "Ze kunnen het wereldvoedselprobleem helemaal niet oplossen."

Ze vindt het bovendien hypocriet dat de bank zelf miljarden in de vleesindustrie investeert, terwijl het bedrijf pretendeert duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben staan. Het geld zou onder andere gaan naar megastallen en Oekraïense plofkipfabrieken.

Zo'n 25.000 mensen brachten dit jaar hun stem uit. De helft daarvan ging naar de Rabobank. "Ze zijn dus echt duidelijk de winnaar." Volgens Hilhorst pikken consumenten het niet om op het verkeerde been gezet te worden. "Die willen in toenemende mate echt een betere wereld."

Reclamewaakhond: misleidend

Over de bewuste reclame was eind vorig jaar ook al veel te doen. In het spotje profileert de bank zich als zeer duurzaam en zegt een voiceover: 'Stel je eens voor dat we samen het voedselprobleem oplossen en dat je ons aan die belofte mag houden'.

Zie ook: Rabo past misleidend spotje aan, lost voedselprobleem niet op

Een boze Limburger diende daarop een klacht in bij de Reclame Code Commissie. En die gaf daar gehoor aan. De Rabobank kan namelijk niet aannemelijk maken dat de aanpak van de bank inderdaad het voedselprobleem oplost. De bank paste het spotje na kritiek van de reclamewaakhond aan. 

Plofeend en levende kreeft

Andere genomineerden voor de Liegebeest 2018 waren de 'plofeend' van Albert Heijn, de levende kreeft van de Jumbo, zuivelbedrijf Campina en Ecostyle dierenvoeding. Albert Heijn zou bluffen over de leefomstandigheden van de eend.

Campina zet op de zuivelpakken dat koeien op een verantwoorde manier zo oud mogelijk worden, terwijl melkkoeien volgens Wakker Dier meestal voor hun zesde verjaardag naar de slacht gaan. Dierenvoeding van Ecostyle is niet biologisch, zoals de naam doet vermoeden, maar gemaakt van industrie-vlees, aldus de dierenrechtenorganisatie.

Overigens zwichtte Jumbo deze week voor het protest van dierenrechtenactivisten: de supermarkt stopt met de verkoop van levende kreeften

Het bewuste spotje van de Rabobank: