Nederland

Nederlanders tegen verzetten klok in zomer en winter

31 augustus 2018 13:31 Aangepast: 31 augustus 2018 14:15
Archieffoto Beeld © Getty

Ruim 27.700 Nederlanders hebben meegedaan aan een enquête van de Europese Commissie over het mogelijk afschaffen van de zomer- of wintertijd. Van hen vindt 79 procent dat ons huidige tijdssysteem met een zomer- en wintertijd moet worden afgeschaft.

Tussen 4 juli en 16 augustus hield de Europese Commissie een online enquête. Die is door 4,6 miljoen mensen uit alle 28 lidstaten ingevuld. Vandaag publiceert de commissie de voorlopige resultaten.

ZIE OOK: Europese Commissie wil zo snel mogelijk stoppen met verzetten klok

Impact op volksgezondheid

84 procent van de respondenten is voor een afschaffing van de verschillende tijden die we hanteren in de zomer en de winter.

Bijna vier op de tien Nederlandse respondenten ervaren het jaarlijkse verzetten van de klok als 'zeer negatief' en zo'n 35 procent 'negatief'. Ruim 10 procent is juist 'erg positief', blijkt uit de voorlopige resultaten. De impact op de volksgezondheid, de stijging van het aantal verkeersongevallen of het gebrek aan energiebesparingen zijn voor de respondenten redenen om de klok niet langer te verzetten.

'Steek energie ergens anders in'

D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg is niet enthousiast. "Zouden we onze energie niet ergens anders voor aanwenden?" Zijn CDA-collega Annie Schreijer is juist erg blij. 

Dat geldt ook voor Peter van Dalen van de ChristenUnie: "En nu snel doorpakken zodat we in 2019 de klok niet meer hoeven te verzetten." 

Doet Nederland mee?

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat de wens van de Europese commissie zorgvuldig bestuderen. Ze wil de voor- en nadelen wegen van het schrappen van de verschillende tijden. Pas daarna neemt ze besluit over de vraag of Nederland mee moet doen.

De definitieve uitslagen van de enquête worden de komende weken bekend. De commissie zal dan een voorstel maken voor het Europees Parlement en de Europese Raad om de regeling voor de zomer- en wintertijd aan te passen.

Zomertijd: hier doen we het voor

Klok vooruit, klok achteruit. Waarom doen we onszelf dit aan?

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore