Nederland

Dit zijn de voor- en nadelen van de zomertijd

31 augustus 2018 11:39 Aangepast: 31 augustus 2018 11:43
Zonsondergang bij Zandvoort. Beeld © ANP

De Europese Commissie wil dat er zo snel mogelijk een eind komt aan het verzetten van de klok in de zomer en de winter. Waarom hebben we zomer- en wintertijd en waarom is er zoveel discussie over?

Commissievoorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker wil dat heel Europa gaat leven volgens de huidige zomertijd.

1. Waarom hebben we een zomer- en wintertijd?

Allereerst goed om te weten: de wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd. Die duurt vijf maanden. Het is juist de zomertijd waarbij van de standaardtijd wordt afgeweken door de klok een uur vooruit te zetten.

Die zomertijd is om te voorkomen dat het in het holst van de nacht al licht wordt. Zonder zomertijd zou het bijvoorbeeld eind juni al tegen 3.30 uur 's nachts licht worden en tegen 21.30 uur 's avonds weer donker. Door de klok dan te verzetten, lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan.

Hierdoor is het 's morgens langer donker, en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. In de winter is dat niet nodig, 

2. Wat zijn de voordelen van die wisseling?

Het meest voor de hand liggende voordeel van de zomertijd is dat het door de zomertijd 's avonds langer licht blijft.

Ook zouden huishoudens daardoor 's avonds minder stroom verbruiken omdat er pas later verlichting nodig is. In het Europarlement heeft een speciale werkgroep de voor- en nadelen onderzocht, maar volgens deze groep zou de beoogde energiebesparing helemaal niet worden bereikt.

3. En de nadelen?

Door het ingaan van de zomertijd zou je biologische klok korte tijd ontregeld worden. "We weten dat de zomertijd niet heel gezond is voor ons", zegt chronobioloog Bert van Horst. Hij bestudeert het bioritme van mensen. "In de zomer besluiten we een uur eerder op te staan, maar de biologische klok schuift niet mee. We gaan niet eerder slapen. Je slaapt daardoor in de zomer dus minder." Volgens hem hebben avondmensen daardoor in de zomer een slaaptekort van twee tot drie uur. "Dat is een risicofactor voor het krijgen van hart- en vatziekten."

4. Heeft de hele wereld een zomer- en wintertijd?

Nee. Landen die dicht bij de evenaar liggen, doen er bijvoorbeeld niet aan. Zij kennen ook geen seizoenen. Maar sinds 2002 doen alle landen van de EU mee, op hetzelfde moment. Wereldwijd zijn er zo'n 70 landen die twee keer per jaar de klok verzetten. Sommige landen die niet bij de EU horen, doen dat op een ander moment.

5. Hoe lang heeft Nederland al de zomertijd?

In Nederland is de zomertijd voor het eerst ingevoerd in 1916, maar in 1945 werd die weer afgeschaft. In 1977, vier jaar na de oliecrisis van 1973, voerde Nederland de zomertijd opnieuw in. 

6. Komt er een einde aan de zomertijd?

Dat is een discussie die elk jaar weer oplaait. Vorig jaar haalde de actiegroep Stop de Zomertijd nog ruim 38.000 handtekeningen op. Want de zomertijd is flauwekul en moet afgeschaft worden, vonden de initiatiefnemers. Nu roept de Europese Commissie op om de zomertijd in heel Europa zo snel mogelijk af te schaffen.

Hier komt de zomertijd vandaan:

Duitsland begon met de zomertijd tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore