Nederland

D66-coryfee Jan Terlouw vindt dat dividendbelasting moet blijven

31 augustus 2018 10:33 Aangepast: 31 augustus 2018 10:42
Jan Terlouw Beeld © ANP

De dividendbelasting moet blijven bestaan, vindt voormalig D66-leider Jan Terlouw. En daarmee keert hij zich tegen de wensen van zijn eigen partij, die afschaffing van deze belasting wil doorzetten.

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft gisteren afgesproken de omstreden maatregel in te voeren.

Hoop gericht op D66-senatoren

Terlouw wijst er in de podcast Betrouwbare Bronnen op dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders en de Tweede Kamer de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders wil behouden. "En dan gaat het toch gebeuren! Wat heeft dat nog met democratie te maken?''

Terlouw begrijpt dat zijn partij gebonden is aan het regeerakkoord, maar 'waarom kan het kabinet niet zeggen: het gaat niet door want jullie willen het niet?' Hij hoopt dat zo nodig zijn partijgenoten in de Eerste Kamer, die de coalitieafspraken niet hebben ondertekend, een stokje voor het besluit steken.

Als dat betekent dat Unilever uit Nederland vertrekt, 'dan zij dat zo', vindt Terlouw. "Als de macht gaat berusten bij het kapitaal, dan is de democratie wezenlijk in gevaar."

Omstreden dividendbelasting, dit moet je weten:

Waarom is de dividendbelasting een omstreden onderwerp en waarom is er eigenlijk ophef? Politiek commentator Frits Wester legt het in twee minuten uit.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore