Ga naar de inhoud
Nederland

FNV: AOW-leeftijd 66 jaar, anders geen pensioenakkoord

Beeld © ANP

De FNV gooit de kont tegen de krib. De vakbond wil dat de verhoging van de AOW-leeftijd niet verder stijgt dan de huidige 66 jaar.

Mocht minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken daarin niet mee willen gaan, dan komt er geen pensioenakkoord, dreigt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga in Trouw. 

Minister Koolmees wil niet reageren op het dreigement van FNV, hij vindt het wijs om nu zijn mond te houden omdat er nog wordt gepraat, zei hij na afloop van de ministerraad. 

Tijdig stoppen met werken

"Een goed aanvullend pensioen is belangrijk, maar de meeste zorgen hebben mensen over tijdig stoppen met werken", zegt Tuur Elzinga, vicevoorzitter van de FNV, in Trouw.

"Het kost de schatkist in 2019 650 miljoen euro, berekende het Centraal Planbureau. Het enige signaal dat Koolmees afgeeft, is dat mensen toch langer moeten doorwerken. Als ik een pensioenakkoord sluit, terwijl er niets verandert aan de stijging van de AOW-leeftijd, stuit ik op een een muur bij de FNV-achterban."

Gekoppeld aan levensverwachting

Werkgevers en de vakbonden praten al lange tijd over een nieuw pensioenstelsel. Daar zijn ze bijna uit, zegt Elzinga. "Maar er is pas een akkoord als op alle onderdelen overeenstemming is." 

Volgens het CBS zal de komende jaren de AOW-leeftijd verder stijgen tot 67 jaar en drie maanden in 2022. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Die stijgt minder hard dan verwacht, blijkt uit berekeningen van accountantsbureau KPMG. Dat komt doordat er meer mensen sterven als gevolg van strenge winters en hardnekkige griepepidemieën.

Ingangsleeftijd 70 jaar

Volgens KPMG ligt voor mannen die dit jaar worden geboren de levensverwachting op dit moment bijna een half jaar lager dan vastgesteld in eerdere prognoses. Voor vrouwen is deze bijna een jaar lager. Voor 65-jarige mannen is het effect beperkt en voor 65-jarige vrouwen is de levensverwachting ongeveer een half jaar minder dan eerdere verwachtingen.

KPMG gaat ervan uit dat de overheid op basis van recente cijfers zal besluiten de AOW-leeftijd ook in 2024 niet te verhogen en dat de ingangsleeftijd van 70 jaar niet in 2044 wordt bereikt, maar pas in 2047.

Beste Kamerleden, mag de AOW-leeftijd omlaag?

De AOW-leeftijd gaat even niet meer verder omhoog. Sanne Boswinkel let uit waardoor dat komt. En waarom ze liever ziet dat de pensioengerechtigde leeftijd misschien zelfs íets omlaag zou gaan.

Meer op rtlnieuws.nl: