Nederland

Na 25 jaar nog geen spoor van vermiste Tanja Groen (18): 'Je kunt het nooit verwerken'

30 augustus 2018 22:04 Aangepast: 22 januari 2020 08:36
Tanja Groen is al sinds 1993 vermist.

Het is morgen precies 25 jaar geleden dat de 18-jarige student Tanja Groen verdween. Na al die jaren is er nog steeds geen enkel spoor van het vermiste meisje. Maar zelfs na al die jaren houdt haar moeder Corrie hoop. "Je weet nooit of iemand z'n mond opendoet."

Tanja verdwijnt in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993. De eerstejaarsstudente fietst net na twaalf uur 's nachts weg vanaf een feestje bij haar studentenvereniging in Maastricht, om naar haar kamer in het nabijgelegen Gronsveld te gaan. Daar komt ze nooit aan. Sindsdien ontbreekt van haar ieder spoor. Zelfs haar fiets is nooit gevonden.

Laatste telefoontje

Op de avond dat Tanja verdwijnt, spreekt haar moeder haar nog via de telefoon. "Ze belde dat ze een dag later dan gepland thuis zou komen, want die avond en op donderdag waren er nog activiteiten bij de vereniging. Ze vertelde ook nog over haar ontgroeningsweek, maar het gesprek was gauw-gauw, want ze was laat."

Op vrijdag gaat Corrie naar het treinstation van Schagen om haar dochter op te halen, maar Tanja komt niet aan. Even later bellen medestudenten op. Tanja is sinds dinsdag niet meer gezien.

Paniek

"In het begin doe je niks anders dan huilen", vertelt Corrie. "Je bent in paniek." Sinds Tanja's verdwijning zijn er wel tips binnengekomen, maar daar komt geen enkel spoor naar de vermiste studente uit.

"Ik kan niet begrijpen dat iemand zomaar verdwijnt", zegt Corrie. "Als je erover nadenkt is het bizar, onmogelijk. Maar je had toen ook nog geen mobieltjes, en computers waren net een beetje in opkomst."

 

Miniatuurvoorbeeld
Adrie en Corrie Groen, de ouders van Tanja (eigen foto).

"Er is niks gevonden, echt helemaal niets", vervolgt ze. "Af en toe komt er weer een tip binnen bij het coldcaseteam. Dan denk je: zou het? En dan is het toch weer niets. Dat is elke keer zo. Dat blijft moeilijk."

Altijd blij

Corrie omschrijft Tanja als een heel blij meisje. "We hebben nooit problemen met haar gehad in haar pubertijd. Ze was ook heel pienter. Ze heeft vwo gedaan en ik opperde dat ze naar de laboratoriumschool in Beverwijk kon. Toen zei ze: nee mam, daar heb ik niet voor geleerd. Als enige uit haar klas in Schagen ging ze op kamers, helemaal in Maastricht."

Tanja zou nu 43 jaar oud zijn geweest. "Soms vraag ik me wel eens af of ze een vriend zou hebben gehad, of ze getrouwd zou zijn of kinderen zou hebben. Maar we gaan ervan uit dat ze niet meer leeft, na al die jaren", vertelt Corrie.

Hoop

Corrie en haar man hopen nog steeds op de gouden tip. "Je hoopt dat er iets gevonden wordt, een arm of een been. Dan heb je in ieder geval iets. Nu is er geen lichaam en kan je het nooit verwerken. Als je geen hoop meer hebt, dan komt het niet goed. Je weet nooit of iemand z'n mond opendoet." 

 

Miniatuurvoorbeeld
Tanja Groen (eigen foto).

"Ik weet nog dat iemand vlak na Tanja's vermissing zei: het kan wel een jaar duren voordat je meer weet. Dat bleek dus wel langer te zijn. Inmiddels is onze kleindochter zelfs ouder dan Tanja."

Verwerken

Het verlies van Tanja kan ze nooit verwerken, zegt Corrie. "We hebben wel hulp gekregen en zijn na een paar weken weer dingen gaan ondernemen. Mijn man Adrie ging bijvoorbeeld weer bezig met werken in volkstuintjes."

Zelf paste Corrie in die tijd altijd een paar dagen per week op een jongetje van 1 jaar. "Een maand na Tanja's vermissing zei ik tegen z'n ouders: breng 'm maar. Dan heb je afleiding en moet je wel dingen ondernemen, en dat hielp. Hij is inmiddels 26 en ik zeg wel eens tegen hem: je hebt zoveel goeds gedaan voor mij in je jonge leventje, zonder dat je het weet." 

Gemis

Nog steeds denkt Corrie elke dag aan haar jongste dochter. "Ze zeggen dat het missen met de jaren minder wordt, maar dat is niet zo. Het missen wordt zelfs meer", zegt ze. "Je vergeet het nooit, bent er altijd mee bezig."

Haar grootste wens is dan ook dat na al die jaren iemand die meer weet of wat van een ander heeft gehoord, eindelijk naar voren komt. "Dat is het enige dat we graag willen. Zodat wij eindelijk rust kunnen krijgen."

De moordenaar van Wicky's vader is al 16 jaar spoorloos:

 

In Nederland zijn nog 1500 ernstige misdrijven niet opgelost. De zogenaamde cold cases. Daders van bijvoorbeeld moord lopen daardoor vrij rond. Ook de dader die de vader van Wicky van der Meijs vermoordde, is nog niet gepakt. Een nieuw computersysteem moet de politie nu helpen om meer cold case-zaken op te lossen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore